wtorek, 28 kwietnia 2015

Sałatka ryżowa z grilowanym kurczakiem

Ostatnio chodziła za mną jakaś sałatka , a po  grilowaniu zostały mi piersi z kurczaka postanowiłam je wykorzystać i dodałam do sałatki ryżowej .
   W smaku wyszła pyszna , i szybko znikła z talerza :)
                    Zapraszam :)


niedziela, 26 kwietnia 2015

Ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers

Ostatnio mamy piękna pogodę i więcej czasu spędzam na mojej działeczce , tak też narobiło  mi się trochę zaległości w przepisach :)  Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i szybkie ciasto mocno czekoladowe z cukierkami Snickers , polewą czekoladową i porzeczkami .
                                                 Zapraszam :)










 Składniki :

150 g pełno mlecznej czekolady
4 białka
250 g masła
1 cukier waniliowy
200 g cukru 
4 żółtka
200 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej 
30 g gorzkiego kakao
3 płaskie łyżeczki proszku 
7 cukierków Snickers 
4 łyżki mleka

Polewa :

1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
6 łyżek śmietanki kremówki  


1 łyżka żelatyny
1 szklanka porzeczek


Wykonanie ciasta :
Cukierki pokroić na kawałki
Czekoladę drobno posiekać .
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem , mąką ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem . 
Następnie dodać  ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać.

Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam .
Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka .

Polewa :
Wszystkie składniki na polewę przełożyć do garnka i rozpuścić , nie zagotować.
Następnie dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Polewę odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Polać ciasto i udekorować porzeczkami .

Smacznego :)

Wiosenne słodkości!

Kociołek mięsno warzywny w sosie słodko kwaśnym

 Moja rodzinka uwielbia dania mięsne , więc co rusz muszę wymyślać jakieś potrawy z mięsem.
Ostatnio dostałam przepyszny Sos słodko kwaśny z firmy  ORZECH  i postanowiłam go jakoś wykorzystać.  Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy  na danie obiadowe  to Gorący kociołek mięsno warzywny , pyszny , sycący i rozgrzewający
                                   Zapraszam :)

             






Składniki :

1 słoik  SOSU SŁODKO KWAŚNEGO ORZECH
500 g karkówki 
3 marchewki
10 pieczarek
2 średniej wielkości cukinie
2 cebulki 
Pieprz, sól do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy do mięsa   Piątnica
5 łyżek oliwy
około 2 szklanki bulionu mięsnego 
szczypta chilli


Wykonanie :

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręczniczkiem , pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć i obrać, pokroić w pół talarki
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę .
Marchewkę obrać , umyć i pokroić w grubą kostkę.

W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso , dodać przyprawy , chwilę podsmażyć.
Gdy mięso nam się podsmaży dolać bulion , gotować około 25 minut, następnie wrzucić , marchewkę, cebulę i pieczarki dusić dalej pod przykryciem , pod koniec wrzucić cukinię .
Cukinia ma być lekko twardawa musimy uważać żeby nam się nie rozgotowała.
Gdy mięso będzie już miękkie , dodać sos słodko kwaśny , przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem , ja oczywiście używam vegetę :)
Podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub  po prostu z bułką .

Danie pyszne i proste :)

Smacznego :)


Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów   ORZECH


wtorek, 21 kwietnia 2015

Makaron z Sosem Spaghetti Orzech

          Często nam się zdarza że nie mamy czasu
 na przygotowanie  wymyślnego obiadu i w takiej sytuacji sprawdzają się najlepiej gotowe sosy ze słoika , wystarczy kilka dodatków i obiad gotowy.
             Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie , makaron z 
                   Sosem do spaghetti firmy    ORZECH  .
                                                      Zapraszam :)





Składniki :

0,5 kg dobrego mięsa mielonego  ( może być mielone z indyka )
1 łyżka suszonej bazylii 
2 ząbki  czosnku
sól, pieprz do smaku
4 łyżki dobrej oliwy 
1do 1.5 szklanki bulionu 

Makaron rurki 


Wykonanie :

Makaron ugotować all dente.

W rondlu rozgrzać oliwę  , dodać mięso ,  przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię , wymieszać i chwilę podsmażyć.
Następnie wlać   bulion  i dusić  aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu  dodajcie jeszcze wody .
Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety po prostu nie wyobrażam sobie dać bez tej przyprawy :) ).

Podawać z makaronem .

Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów   ORZECH
       

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Bułeczki z prażoną cebulką i ziarenkami Słoneczne pola

Zapraszam na przepyszne bułeczki z prażoną cebulką i ziarenkami  Słoneczne pola z Ziarenkowa    nadają się na śniadanie jak i na kolację  :)







Składniki :

0,5 kg mąki 
1,5  łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oliwy
5 dag drożdży
1/2 szklanki prażonej cebulki
3 łyżki ziarenek  SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA

Wykonanie :

Z 1/2 szklanki wody 3 łyżek mąki , soli , łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia .



Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn, resztę wody i oliwę , dobrze wyrobić ciasto .
Na końcu dodać cebulkę i ziarenka , jeszcze raz zagnieść.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


 Ciasto przełożyć na stolnicę , zrobić wałek i odcinać kawałki ciasta tworząc bułeczki .
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , na każdej bułeczce zrobić nacięcia nożem ale nie koniecznie, odstawić jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia .

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 / 25 minut na złoty kolor




Smacznego :)         

 Zapraszam do wypróbowania przepysznych mieszanek prażonych ziarenek z  Ziarenkowa

niedziela, 19 kwietnia 2015

Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji

Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej.
Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem .
Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :)
Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać .
                              Zapraszam :)


 

Babka serowa z truflami

             Dzisiaj zapraszam na przepyszną babkę serową z truflami :)



środa, 15 kwietnia 2015

Fale Dunaju

              Witajcie :)
Bardzo lubię słodycze to moja największa słabość, tak też nie wyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze  musi być w moim domu  :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto 
Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym .
           Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje .
                                                  Zapraszam :)






 Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach  24/ 24 cm.
Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce to zróbcie z podwójnej porcji ciasta .

Składniki :

2 pełne szklanki mąki 
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku 

Do ciasta ciemnego:
1 łyżka kakao gorzkiego
3 łyżki mleka

2 duże jabłka

Krem budyniowy :

0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe Winiary
3 żółtka 

Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem .
Ciasto podzielić na 2 połowy.
Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem.

Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne 
Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne .
W ciasto ciemne delikatnie wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35  minut do suchego patyczka .

Masa budyniowa :

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka .
Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje.

Masę budyniową wyłożyć na zimny placek.
Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę.

Smacznego :)


Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Clafoutis z jabłkami

Witajcie :)  zapraszam dzisiaj na pyszne Clafoutis.
Clafoutis to francuski niby deser niby ciasto , podaje się je z cukrem pudrem.
            Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i    można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp.
W sam raz do kawki i szybko  znika z talerza :)
                 Zapraszam :)








Składniki :

6 kopiastych    łyżek mąki ziemniaczanej
6 kopiastych   łyżek mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżeczka proszku
3 jajka
1 łyżka cynamonu

 3 duże jabłka

cukier puder 
Forma do tarty o średnicy 28 cm 

Wykonanie :
 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodać śmietankę , mąkę ziemniaczaną i tortową z proszkiem.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie.
Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem.
Jabłka zalewamy ciastem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .




Smacznego :)
Wiosenne słodkości!

sobota, 11 kwietnia 2015

Galaretka warzywna ze szparagami i szynką

            Zapraszam na pyszną i lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :)


Crostata serowo kokosowa

                      Dzisiaj coś na szybko czyli  Crostata  serowo kokosowa .
Pyszne i proste w wykonaniu ciasto , sprawdza się szczególnie wtedy gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście :) 

                                           Zapraszam :)








 Składniki :
1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
1 opakowanie ciasta francuskiego


Masa serowo kokosowa :

200 g sera białego pół tłustego
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
około 100 / 150  g wiórek kokosowych 
4 łyżki jogurtu naturalnego


Wykonanie :

Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała.

Ciasto kruche rozwałkować , wyciąć koło wielkości blaszki .
Wyłożyć blaszkę  ciastem .
Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zapleść z nich warkocz , brzegi ciasta posmarować jajkiem i przykleić warkocz z ciasta francuskiego.

Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć.
Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać .
Białka ubić , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na ciasto.
Z reszty ciasta francuskiego radełkiem wyciąć paseczki i układać na serze w formie krateczki.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45 / 50 minut , cisto ma być złociste .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Smacznego:)


Wiosenne słodkości!












środa, 8 kwietnia 2015

Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową.

            Co powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych 
     ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy raj z  ZIARENKOWA .
           Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza .
                                                          Zapraszam :)







Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera białego półtłustego
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka 
3 łyżki masy kajmakowej

1 jajko
Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy raj z ZIARENKOWA


Wykonanie :

Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty.
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać .
Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Na połowie prostokąta nałożyć po łyżce sera , przykryć drugą połową i w koło zlepić widelcem , robiąc ozdobne rowki.
Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać ziarenkami.
Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.

Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania przepysznych ziarenek z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ 

Zielona pychotka

Pewnie już nie możecie patrzeć na ciasta , przejedzeni świątecznymi pysznościami :)
Może jednak ktoś się skusi na kawałeczek  pysznego biszkoptowego ciasta , z masą budyniową na soku kiwi , z dodatkiem masy śmietanowo galaretkowej , delicjami i galaretką , niektórzy to ciasto nazywają 
  Szrek , ja nazwałam je zieloną pychotką .
                                             Zapraszam :)






Składniki na biszkopt :
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa budyniowa :

1 sok Kubuś kiwi ( 900 ml )
3 budynie waniliowe Winiary
5 łyżek cukru

Masa śmietanowa :

500 ml kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka agrestowa
1/2 łyżeczki żelatyny

2 opakowania delicji
3 galaretki agrestowe 
0,5 l przegotowanej wody


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej, mąkę ziemniaczną i mąkę tortową z proszkiem . Wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 30/30 wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut .

Na soku kiwi ugotować budyń .

Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na przestygnięty biszkopt.

Masa śmietanowa :

1 galaretkę agrestową i żelatynę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać galaretkę i wymieszać mikserem.

3 galaretki rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Masę śmietanową wyłożyć na zimny budyń.
Na masie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką agrestową.

Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało .


Smacznego :)

Wielkanocne Smaki - edycja V