sobota, 11 kwietnia 2015

Crostata serowo kokosowa

                      Dzisiaj coś na szybko czyli  Crostata  serowo kokosowa .
Pyszne i proste w wykonaniu ciasto , sprawdza się szczególnie wtedy gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście :) 

                                           Zapraszam :)








 Składniki :
1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
1 opakowanie ciasta francuskiego


Masa serowo kokosowa :

200 g sera białego pół tłustego
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
około 100 / 150  g wiórek kokosowych 
4 łyżki jogurtu naturalnego


Wykonanie :

Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała.

Ciasto kruche rozwałkować , wyciąć koło wielkości blaszki .
Wyłożyć blaszkę  ciastem .
Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zapleść z nich warkocz , brzegi ciasta posmarować jajkiem i przykleić warkocz z ciasta francuskiego.

Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć.
Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać .
Białka ubić , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na ciasto.
Z reszty ciasta francuskiego radełkiem wyciąć paseczki i układać na serze w formie krateczki.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45 / 50 minut , cisto ma być złociste .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .

Smacznego:)


Wiosenne słodkości!












4 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej "Wiosenne Słodkości!" :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) chętnie dołączę do akcji :)

      Usuń