kwietnia 13, 2015

Clafoutis z jabłkami

Witajcie :)  zapraszam dzisiaj na pyszne Clafoutis.
Clafoutis to francuski niby deser niby ciasto , podaje się je z cukrem pudrem.
            Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i    można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp.
W sam raz do kawki i szybko  znika z talerza :)
                 Zapraszam :)








Składniki :

6 kopiastych    łyżek mąki ziemniaczanej
6 kopiastych   łyżek mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżeczka proszku
3 jajka
1 łyżka cynamonu

 3 duże jabłka

cukier puder 
Forma do tarty o średnicy 28 cm 

Wykonanie :
 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodać śmietankę , mąkę ziemniaczaną i tortową z proszkiem.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie.
Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem.
Jabłka zalewamy ciastem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .




Smacznego :)
Wiosenne słodkości!

13 komentarzy: