Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne Clafoutis.
Clafoutis to francuski niby deser niby ciasto , podaje się je z cukrem pudrem.Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp.
W sam raz do kawki i szybko znika z talerza :)
Zapraszam :)
Składniki :
6 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
6 kopiastych łyżek mąki tortowej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżeczka proszku
3 jajka
1 łyżka cynamonu
3 duże jabłka
cukier puder
Forma do tarty o średnicy 28 cm
Wykonanie :
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodać śmietankę , mąkę ziemniaczaną i tortową z proszkiem.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie.
Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem.
Jabłka zalewamy ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .
Smacznego :)
Smacznie wygląda, robiłam kiedyś z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda. Może ja się tak wproszę na kawkę i ciacho :-)
OdpowiedzUsuńTo ja wstawiam wodę na kawkę :)
UsuńBardzo pyszne nibyciasto :) Ja znam tylko w wersji z czereśniami, chętnie wypróbuję Twojej wersji!
OdpowiedzUsuńZapraszam Agnieszko :) z jabłkami też dobre :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrzmi ciekawie, napewno smaczne
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń