kwietnia 01, 2015

Babka serowa z pomarańczą

 Witajcie :) za oknami zimno i strasznie wieje , a ja zapraszam was na przepyszną słoneczną , babkę serową z pomarańczą . Wpadł mi do głowy pomysł na takie  właśnie połączenie w smaku jest pyszna i przede wszystkim wilgotna , nie przepadam za babkami bo są dla mnie za suche , ale przyznam się że w takiej wersji z kawką smakowała wybornie
Zapraszam :)
                      







 Składniki :)

200 g sera białego pół tłustego
2 kopiaste szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
kilka kropelek olejku pomarańczowego
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 pomarańcza 

gotowy lukier z Dr. Oetkera 


Foremka do babki o średnicy 24 i wysokości 7 cm , zakupiona w Skworcu .



Wykonanie :


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać , olejek pomarańczowy,zmielony ser
roztopioną margarynę i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać.

Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 50 minut ) .

Po przestygnięciu polukrować .

Smacznego :)




30 komentarzy:

  1. Babka ma przepiękny kolor.
    Takie babki są rewelacyjne w smaku i puszyste;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Lubię babki ;) Twoja wyszła wspaniała i na pewno pyszna :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musi obłędnie smakować, widzę to po jej wyglądzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) Dziękuję za udział w akcji "Wielkanocne Babki 2015"! Przypominam że do akcji można dodawać wpisy archiwalne (dodane po 10.03.2014) Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna babeczka! Chętnie wypróbuję przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. chetnie bym wyprobowala ,ale mnie babki nie lubia , zawsze zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy też od piekarnika , w przepisach podaje się czas pieczenia , ale ten czas jest jednak inny bo każdy piekarnik piecze inaczej , zawsze sprawdzam patyczkiem :) czasem też piekę z jakiegoś przepisu np z gazety i jest podany czas pieczenia tyle i tyle a mi np : upiekło się szybciej , trzeba po prostu wyczuć swój piekarnik i piec do tz , suchego patyczka :) pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wow, rzeczywiście jest mega soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :)

    Szukając przepisu na babkę trafiłam na tą stronkę i zdecydowałam się że właśnie twoją babkę upiekę na święta, wygląda bardzo smacznie :) A mam pytanko jakiej wielkości formy do pieczenia użyłaś?

    Pozdrawiam Cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję :) foremki do babki użyła o średnicy 24 i wysokości 7 cm zakupiłam ją w Skworcu w tamtym roku , ale myślę że w węższej i wyższej też się dobrze upiecze , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo pięknie wygląda ta babka. Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babka piękna i super pomysł na dodatek pomarańczy i sera. Pomarańcza s pewnością dodaje fajnego aromatu. Podoba mi się również kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger