https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

kwietnia 19, 2015

Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji

Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej.
Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem .
Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .
Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :)
Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać .
                              Zapraszam :)


 








Składniki na ciasto kakaowe :

7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru

Składniki na ciasto orzechowe :

250 g zmielonych orzechów włoskich   +  1/2 szklanki do posypania wierzchu ciasta

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
5 białek

Krem budyniowy:

600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

1 puszka masy kajmakowej

blaszka duża tradycyjna


Wykonanie :

Ciasto kakaowe :

Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym .
Dodać żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Dużą formę  wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Po upieczeni i przestygnięciu przeciąć ciasto kakaowe na pół.

Ciasto orzechowe :

Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .
W miseczce wymieszać 250g    zmielonych orzechów , mąkę ziemniaczaną i zwykłą z proszkiem.
Do białek stopniowo dodawać mieszankę orzechową z mąką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu ma być złociste a po włożeniu patyczka suchy.

Masa budyniowa:

Połowę mleka zagotować w drugiej połowie wymieszać budynie, mąkę i żółtka + 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zagotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z masłem.


Warstwy ciasta :

1.   Jedna połowa ciasta kakaowego
2.   Większa połowa masy budyniowej 
3.    Ciasto orzechowe 
4.     Masa kajmakowa
5.     Druga część ciasta kakaowego 
6.    Reszta masy budyniowej 
7.    Wierzch posypać zmielonymi orzechami

Smacznego :)



     

14 komentarzy:

  1. Piękne i pyszne:) Uwielbiam ciasto snikers- Twoje na pewno jest bardziej mięciutkie, bo na biszkopcie, a nie na kruchym, które musi mięknąć.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!! Pysznie Ci się upiekło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne ciasto i z pewnością przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. pracochłonne może i jest,ale za to jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wdaje mi się ze tam jest błąd w masie budyniowej bo 2 łyżki masła do utarcia masy to chyba za mało .karolka

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak w przepisie jest chyba cała kostka , ja ograniczam masło w masach ponieważ moja rodzina nie lubi tłustych zbyt maślanych , ja dodałam tylko 2 łyżki i nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie piekłam, ale pewnie słodziutkie...jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto naprawdę pyszne , polecam przepisy Siostry Anastazji :)

      Usuń
  8. Ooo, takie ciasta wręcz kocham! Smakowite wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger