Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej.
Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem .
Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .
Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :)
Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać .
Zapraszam :)
Składniki na ciasto kakaowe :
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
Składniki na ciasto orzechowe :
250 g zmielonych orzechów włoskich + 1/2 szklanki do posypania wierzchu ciasta
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
5 białek
Krem budyniowy:
600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 puszka masy kajmakowej
blaszka duża tradycyjna
Wykonanie :
Ciasto kakaowe :
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym .
Dodać żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Po upieczeni i przestygnięciu przeciąć ciasto kakaowe na pół.
Ciasto orzechowe :
Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .
W miseczce wymieszać 250g zmielonych orzechów , mąkę ziemniaczaną i zwykłą z proszkiem.
Do białek stopniowo dodawać mieszankę orzechową z mąką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu ma być złociste a po włożeniu patyczka suchy.
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować w drugiej połowie wymieszać budynie, mąkę i żółtka + 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zagotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z masłem.
Warstwy ciasta :
1. Jedna połowa ciasta kakaowego
2. Większa połowa masy budyniowej
3. Ciasto orzechowe
4. Masa kajmakowa
5. Druga część ciasta kakaowego
6. Reszta masy budyniowej
7. Wierzch posypać zmielonymi orzechami
Smacznego :)
Piękne i pyszne:) Uwielbiam ciasto snikers- Twoje na pewno jest bardziej mięciutkie, bo na biszkopcie, a nie na kruchym, które musi mięknąć.Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam!!! Pysznie Ci się upiekło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńBardzo efektowne ciasto i z pewnością przepyszne!
OdpowiedzUsuńpracochłonne może i jest,ale za to jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe ciasto Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńwdaje mi się ze tam jest błąd w masie budyniowej bo 2 łyżki masła do utarcia masy to chyba za mało .karolka
OdpowiedzUsuńTak w przepisie jest chyba cała kostka , ja ograniczam masło w masach ponieważ moja rodzina nie lubi tłustych zbyt maślanych , ja dodałam tylko 2 łyżki i nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńaha super wiedzieć na przyszlosc
UsuńNie piekłam, ale pewnie słodziutkie...jest.
OdpowiedzUsuńCiasto naprawdę pyszne , polecam przepisy Siostry Anastazji :)
UsuńOoo, takie ciasta wręcz kocham! Smakowite wykonanie :)
OdpowiedzUsuń