kwietnia 19, 2015

Snikers inaczej wg. Siostry Anastazji

Witajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej.
Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem .
Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :)
Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać .
                              Zapraszam :)


 








Składniki na ciasto kakaowe :

7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru

Składniki na ciasto orzechowe :

250 g zmielonych orzechów włoskich   +  1/2 szklanki do posypania wierzchu ciasta

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
1 cukier waniliowy
5 białek

Krem budyniowy:

600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary + 1 łyżka mąki
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

1 puszka masy kajmakowej


Wykonanie :

Ciasto kakaowe :

Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym .
Dodać żółtka , a na końcu mąkę z proszkiem i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Dużą formę  wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Po upieczeni i przestygnięciu przeciąć ciasto kakaowe na pół.

Ciasto orzechowe :

Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym .
W miseczce wymieszać 250g    zmielonych orzechów , mąkę ziemniaczaną i zwykłą z proszkiem.
Do białek stopniowo dodawać mieszankę orzechową z mąką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut z wierzchu ma być złociste a po włożeniu patyczka suche.

Masa budyniowa:

Połowę mleka zagotować w drugiej połowie wymieszać budynie, mąkę i żółtka + 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Zagotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z masłem.


Warstwy ciasta :

1.   Jedna połowa ciasta kakaowego
2.   Większa połowa masy budyniowej 
3.    Ciasto orzechowe 
4.     Masa kajmakowa
5.     Druga część ciasta kakaowego 
6.    Reszta masy budyniowej 
7.    Wierzch posypać zmielonymi orzechami

Smacznego :)



     

17 komentarzy:

  1. Piękne i pyszne:) Uwielbiam ciasto snikers- Twoje na pewno jest bardziej mięciutkie, bo na biszkopcie, a nie na kruchym, które musi mięknąć.Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!!! Pysznie Ci się upiekło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne ciasto i z pewnością przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. pracochłonne może i jest,ale za to jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wdaje mi się ze tam jest błąd w masie budyniowej bo 2 łyżki masła do utarcia masy to chyba za mało .karolka

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak w przepisie jest chyba cała kostka , ja ograniczam masło w masach ponieważ moja rodzina nie lubi tłustych zbyt maślanych , ja dodałam tylko 2 łyżki i nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie piekłam, ale pewnie słodziutkie...jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto naprawdę pyszne , polecam przepisy Siostry Anastazji :)

      Usuń
  8. Ooo, takie ciasta wręcz kocham! Smakowite wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń