Witajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto o nazwie Oczy Carycy .
Długo się do niego przymierzałam aż w końcu zrobiłam z pysznym kremem tiramisu i galaretką .
Może nie jest takie idealne , ale myślę że drugim razem wyjdzie ładniejsze :) Jak co tydzień wypiekanie wirtualne z dziewczynami tym razem miało być ciasto z kremem .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice New Hollis platin
Zapraszam :)
Składniki na ciasto jasne :
6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
210 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
100 ml oleju
Ciasto ciemne :
6 żółtek
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
86 g mąki tortowej
2 łyżki kakao
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
700 ml kremówki 30 %
1 serek mascarpone ( 250 g )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 krem mascarpone Dr. Oetkera( w proszku)
1 łyżka kawy cappuccino
1 mała paczka okrągłych biszkoptów
3 galaretki czerwone mogą być truskawkowe lub wiśniowe
800 ml przegotowanej wody
Do nasączenia ciasta :
100 ml przegotowanej wody
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
2 tabliczki dowolnej czekolady ja dałam Milkę, jeśli lubicie z dodatkami może też być .
4 łyżki śmietanki słodkiej 12 %
Mała paczuszka biszkoptów
Wykonanie ciasta jasnego :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
Wykonanie ciasta ciemnego :
Żółtka utrzeć z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .
Następnie dodać olej i wymieszać.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i kakao .
Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do blaszki na przemian po łyżce ciasta ciemnego i białego , tak do wykończenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka ( około 30/35 minut).
Ciasto odstawiam do przestygnięcia następnie przecinamy na pół.
Wykonanie kremu :
3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
Kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem w proszku tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe w proszku.
W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką.
Warstwy ciasta :
1. Spód ciasta nasączamy kawą
2.Połowa kremu
3.Biszkopty
4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty ale nie jest to konieczne
5.Krem wykładamy na dobrze stężałą galaretkę
6.Ciasto , również nasączamy kawą
7. Polewa
Odstawiamy na noc do lodówki .
Smacznego :)
Kremy do tortów Dr. Oetkera ubija się w mleku lub śmietanie nie gotuje !
Wypiekałam z :
Marzenką
Joasią
Alą
Szóste niebo
Bożenką
Danusią
Izioni Pyszne Smaki
http://www.porcelanabogucice.pl/
października 17, 2015
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(113)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(8)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Wygląda po prostu boosko! :) Buziaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu :)
UsuńAsiu twoje ciasto mnie zachwyciło, jest po prostu wspaniałe. Co prawda troszku pracochłonne, ale warto naprawdę. Kiedyś zdecydowanie je zrobię a teraz częstuje się kawałkiem. Dziękuje, że i tym razem z nami piekłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko , fakt pracochłonne jest :) oczywiście częstuj się :)
UsuńZnam te ciasto i bardzo lubię, tylko robię z kremem maślanym ;)
OdpowiedzUsuńRobią też z kremem budyniowym :) ale ja troszkę chciałam zmienić :)
UsuńObłędne!!! Uwielbiam takie składane ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńCiasto prezentuje się nieziemsko:) Podziwiamy Twoją cierpliwość:) Chociaż nie należymy do łasuchów - to byśmy się skusili:) rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńSuper ciasto. Porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) proszę się częstować :)
UsuńAsia,super ciasto,częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńŚwietne ciasto, wygląda bardzo dekoracyjnie
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta :)
UsuńŚwietna jest ta nazwa, od razu przyciągnęła moją uwagę :) Ciasto na bogato, więc pewnie dlatego mowa o carycy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Zuluka :)
UsuńMi się bardzo podoba))))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCiasto rewelacj,, dziękuję Asiu :-) Pozdrawiam serdecznie. Krynia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysieńko :) pozdrawiam Cię kochana :)
UsuńPo prostu uwielbiam to ciasto!!!!! :-)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakuje z kremem tiramisu :)
UsuńPiękne ciasto. Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJest dość pracochłonne, ale wygląd wynagradza poświęcenie na jego zrobienie :)
Dziękuję Agnieszko :) tak to prawda :)
UsuńZjawiskowe ciasto. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda super, zastanawiam się skąd taka nazwa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) sama nie wiem skąd ta nazwa tak się przyjęła :) może przez tą galaretkę czerwoną :)
UsuńPrzepięknie ci wyszło. Nawet moja córcia podziwiała . Dziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńGenialna nazwa! :D
OdpowiedzUsuń:))
UsuńCiacho obledne !! prezentuje sie tez wysmienicie !! mysle,ze niedlugo bedzie okazja aby zaprezentowac to cudenko,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW mojej wersji caryca miała zielone oczy, ale co tam - śliczne to Twoje ciacho:) Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWidziałam z czerwoną galaretką i też z taką zrobiłam :) a teraz już wiem czemu nazywa się Oczy Carycy , pewnie miała zielone :)
Usuńjaką czekolade dac
UsuńDowolną , aby nie gorzką , ja dałam Milkę :)
UsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Dziękuję również :)
UsuńPiękne, muszę sobie zapamiętać :) Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda:) muszę koniecznie spróbować je upiec:))
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania , jest pyszne :)
UsuńJoasiu, ja również od dawna "przymierzam się" do tego ciasta. Wygląda wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Dziękuję :) jest pyszne , z kremami można kombinować , budyniowy , maślany jaki kto lubi :)
UsuńWitajcie.Mam pytanie odnosnie tej czekolady ona ma być czysta bed dodatków?Nie wiem co z tym kremem Dr.Oetkera-rozumiem że trzeba go ugotować i dodać do składników.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.Betii
OdpowiedzUsuńKremy do tortów Dr. Oetkera się ubija w mleku lub śmietanie :) ( nie gotuje , pisze zresztą na opakowaniu ) czekolada może być z orzechami jeśli taką lubicie .
Usuńdziękuję
OdpowiedzUsuńProsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie co do tej kawy cappucino jaka ona dokładnie ma być i czy lyżka proszku czy zrobionej się daje?
OdpowiedzUsuńKawy w proszku :)
UsuńWitam, mam pytanie odnośnie ciasta. tak mniej więcej ile minut piec je w piekarniku?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witaj Asiu :) czas pieczenia to około 30/35 minut, podaję w przepisie do suchego patyczka bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej:) Również pozdrawiam:)
UsuńAsia jaką śmietankę do polewy czekoladowej dodajesz? Jaki smak galaretek jest najleszy do tego ciasta? Dziękuję za odp Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGalaretki nie mają znaczenia dodaj jakie lubisz truskawkowe lub wiśniowe, a śmietankę dodaję słodką 12%.W oryginale to ciasto ma zieloną galaretkę bo Caryca miała zielone oczy stąd ta nazwa:) ja nie miałam zielonej więc dałam czerwone :)
UsuńCiasto wyszło bardzo dobre, upiekę je znowu na święta, rodzina była nim zachwycona. dziękuję za przepis. Aneta.
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńa pod polewą też jest warstwa kremu ? wygląda b. apetycznie.anna
OdpowiedzUsuńNie nie ma :) tak jak w przepisie ciasto nasączone kawą i polewa :)
UsuńWłaśnie zrobiłam, ale ciasto nie upiekło mi się na samym środku a boki aż za mocno.. eh ��
OdpowiedzUsuńTo coś z piekarnikiem masz jeśli boki zapieka a środek nie, musisz wyczuć poziomy.
UsuńNiezwykle efektowne ciacho. Będę je robić ;)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić krem Dr Oetkera? Ciasto jest zjawiskowe a ja jestem "mleczną mamą" i chcę aby była wersja jak najbardziej naturalna 😉 Na diecie light mi nie zależy ale na zdrowej opcji.
OdpowiedzUsuńMaju proponuję zrobić krem budyniowy, jeśli chcesz bardzo zdrowy to zamiast kupnego budyniu dodaj mąkę ziemniaczana, troszkę zwykłej i wanilię :)
UsuńDziękuję pięknie ☺️ Dam znać jak już zrobię.
UsuńWygląda bardzo ładnie, tylko ten kolor galaretki do oczu mi nie pasuje, może zielona?
OdpowiedzUsuńGosiu oryginalne oczy Carycy są właśnie zielone ale nie miałam zielonej to dałam czerwoną, widziałam już w dużo przepisach taką :)
UsuńWyglada apetycznie.Mam zamiar zrobic na swieta,ale nie moge dostac kremu maskarpone,czym moge zastapic?Czy moze byc waniliowy?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) oczywiście może być waniliowy, są też tiramisu bardzo dobre Dr. Oetkera. Można też zamiast kremu dać krem budyniowy :)Też mam zamiar upiec je na święta ale już z zieloną galaretką :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam chodzi mi o krem czy wsypac suchy do smietany i serka maskarpone? Czy najpierw go ubic i potem dodac do reszty?
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie przecież że do ubitej śmietany i serka dodajemy krem i kawę : ) nie ubijamy go osobno tylko wsypujemy i dopiero ubijamy :)
UsuńCiasto wyszlo bardzo dobre.Dziekuje za przepis i polecam wszystkim��
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowało i dziękuję za polecenie :) fajnie by było gdybyś drogi anonimie kiedyś przysłał zdjęcie swojego wypieku ( jeśli jeszcze jakieś upieczesz) dodała bym go do galerii czytelników bloga :)serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam A musi być z tym kremem w proszku tiramisu?Nie kupiłam i teraz Nie wiem czy wyjdzie masa czy nie czy może czyms zastąpic?
OdpowiedzUsuńWitaj :) jeśli nie masz kremu tiramisu możesz dodać malutką paczuszkę śmietany fix żeby jedna coś troszkę tą śmietanę trzymało. Pozdrawiam :)
UsuńJestem w szoku że śmietanka 12 może być słodka. I że trzeba aż dwa serki mascarpone. Czym się różnią?
OdpowiedzUsuńW przepisie pisze jeden serek mascarpone a krem Dr. Oetkera to nie serek, trzeba dokładnie czytać przepis.Pozdrawiam :)
UsuńA jeśli chodzi o śmietankę to jest np: Łaciata 12 % w kartoniku i nie jest kwaśna:)
UsuńCiasto wygląda mega pysznie, ale też na skomplikowane do zrobienia - jest w nim tyle warstw! Może kiedyś skuszę się na ten przepis, póki co nie mogę oderwać od niego oczu! :)
OdpowiedzUsuńobłędne!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda imponująco:)
OdpowiedzUsuń