sobota, 17 października 2015

Oczy Carycy .

Witajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto o nazwie Oczy Carycy .
Długo się do niego przymierzałam aż w końcu zrobiłam z pysznym kremem tiramisu i galaretką .
Może nie jest takie idealne , ale myślę że drugim razem wyjdzie ładniejsze :) Jak co tydzień wypiekanie wirtualne z dziewczynami tym razem miało  być ciasto z kremem .Ciasto podałam na porcelanie Bogucice New Hollis platin
                             Zapraszam :)

   
 Składniki na ciasto jasne :

6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
210 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka octu
100 ml oleju

Ciasto ciemne :

6 żółtek 
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
86 g mąki tortowej
2 łyżki kakao
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku  do pieczenia 

Krem :

700 ml kremówki 30 %
1 serek mascarpone ( 250 g )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 krem mascarpone Dr. Oetkera
1 łyżka kawy cappuccino

1 mała paczka okrągłych biszkoptów
3 galaretki czerwone mogą być truskawkowe lub wiśniowe
800 ml przegotowanej wody


Do nasączenia ciasta :

100 ml przegotowanej wody 
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

2 tabliczki dowolnej   czekolady ja dałam Milkę, jeśli lubicie z dodatkami może też być .
4  łyżki śmietanki słodkiej 12 %

Mała paczuszka biszkoptów

Wykonanie ciasta jasnego :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać.

Wykonanie ciasta ciemnego :

Żółtka utrzeć z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .
Następnie dodać olej i wymieszać.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i kakao .

 Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do blaszki   na przemian po łyżce ciasta ciemnego i białego , tak do wykończenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka ( około 30/35 minut).
Ciasto odstawiam do przestygnięcia następnie przecinamy na pół.

Wykonanie kremu :

3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.

Kremówkę  ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem w proszku tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe w proszku.

W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką.

Warstwy ciasta :
1. Spód ciasta nasączamy kawą
2.Połowa kremu
3.Biszkopty
4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty ale nie jest to konieczne
5.Krem wykładamy na dobrze stężałą galaretkę
6.Ciasto  , również nasączamy kawą
7. Polewa

Odstawiamy na noc do lodówki .


Smacznego :)     
Kremy do tortów Dr. Oetkera   ubija się  w mleku lub śmietanie nie gotuje  !
 






Wypiekałam z : 
   Marzenką  
   Joasią 
   Alą  
Szóste niebo  
Bożenką  
Danusią  
Izioni Pyszne Smaki  
http://www.porcelanabogucice.pl/

60 komentarzy:

  1. Asiu twoje ciasto mnie zachwyciło, jest po prostu wspaniałe. Co prawda troszku pracochłonne, ale warto naprawdę. Kiedyś zdecydowanie je zrobię a teraz częstuje się kawałkiem. Dziękuje, że i tym razem z nami piekłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko , fakt pracochłonne jest :) oczywiście częstuj się :)

      Usuń
  2. Znam te ciasto i bardzo lubię, tylko robię z kremem maślanym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robią też z kremem budyniowym :) ale ja troszkę chciałam zmienić :)

      Usuń
  3. Obłędne!!! Uwielbiam takie składane ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się nieziemsko:) Podziwiamy Twoją cierpliwość:) Chociaż nie należymy do łasuchów - to byśmy się skusili:) rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) proszę się częstować :)

      Usuń
  6. Asia,super ciasto,częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto, wygląda bardzo dekoracyjnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna jest ta nazwa, od razu przyciągnęła moją uwagę :) Ciasto na bogato, więc pewnie dlatego mowa o carycy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelacj,, dziękuję Asiu :-) Pozdrawiam serdecznie. Krynia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysieńko :) pozdrawiam Cię kochana :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Nam też bardzo smakuje z kremem tiramisu :)

      Usuń
  11. Piękne ciasto. Wygląda mega apetycznie :)
    Jest dość pracochłonne, ale wygląd wynagradza poświęcenie na jego zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko :) tak to prawda :)

      Usuń
  12. Zjawiskowe ciasto. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super, zastanawiam się skąd taka nazwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) sama nie wiem skąd ta nazwa tak się przyjęła :) może przez tą galaretkę czerwoną :)

      Usuń
  14. Przepięknie ci wyszło. Nawet moja córcia podziwiała . Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho obledne !! prezentuje sie tez wysmienicie !! mysle,ze niedlugo bedzie okazja aby zaprezentowac to cudenko,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. W mojej wersji caryca miała zielone oczy, ale co tam - śliczne to Twoje ciacho:) Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam z czerwoną galaretką i też z taką zrobiłam :) a teraz już wiem czemu nazywa się Oczy Carycy , pewnie miała zielone :)

      Usuń
    2. jaką czekolade dac

      Usuń
    3. Dowolną , aby nie gorzką , ja dałam Milkę :)

      Usuń
  17. Piękne:)
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne, muszę sobie zapamiętać :) Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepięknie wygląda:) muszę koniecznie spróbować je upiec:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania , jest pyszne :)

      Usuń
  20. Joasiu, ja również od dawna "przymierzam się" do tego ciasta. Wygląda wspaniale. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jest pyszne , z kremami można kombinować , budyniowy , maślany jaki kto lubi :)

      Usuń
  21. Witajcie.Mam pytanie odnosnie tej czekolady ona ma być czysta bed dodatków?Nie wiem co z tym kremem Dr.Oetkera-rozumiem że trzeba go ugotować i dodać do składników.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.Betii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremy do tortów Dr. Oetkera się ubija w mleku lub śmietanie :) ( nie gotuje , pisze zresztą na opakowaniu ) czekolada może być z orzechami jeśli taką lubicie .

      Usuń
  22. Ja mam pytanie co do tej kawy cappucino jaka ona dokładnie ma być i czy lyżka proszku czy zrobionej się daje?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, mam pytanie odnośnie ciasta. tak mniej więcej ile minut piec je w piekarniku?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Asiu :) czas pieczenia to około 30/35 minut, podaję w przepisie do suchego patyczka bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej:) Również pozdrawiam:)

      Usuń
  24. Asia jaką śmietankę do polewy czekoladowej dodajesz? Jaki smak galaretek jest najleszy do tego ciasta? Dziękuję za odp Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki nie mają znaczenia dodaj jakie lubisz truskawkowe lub wiśniowe, a śmietankę dodaję słodką 12%.W oryginale to ciasto ma zieloną galaretkę bo Caryca miała zielone oczy stąd ta nazwa:) ja nie miałam zielonej więc dałam czerwone :)

      Usuń
  25. Ciasto wyszło bardzo dobre, upiekę je znowu na święta, rodzina była nim zachwycona. dziękuję za przepis. Aneta.

    OdpowiedzUsuń