Zapraszam :)
Składniki :
150 g pełno mlecznej czekolady
4 białka
250 g masła
1 cukier waniliowy
200 g cukru
4 żółtka
200 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g gorzkiego kakao
3 płaskie łyżeczki proszku
7 cukierków Snickers
4 łyżki mleka
Polewa :
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
6 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżka żelatyny
1 szklanka porzeczek
Wykonanie ciasta :
Cukierki pokroić na kawałki
Czekoladę drobno posiekać .
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem , mąką ziemniaczaną i kakao dodawać porcjami na przemian z mlekiem .
Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać , na końcu dodać czekoladę i cukierki , wymieszać.
Blaszkę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
Ciasto można upiec w formie do tarty tak jak ja to zrobiłam .
Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Do suchego patyczka .
Polewa :
Wszystkie składniki na polewę przełożyć do garnka i rozpuścić , nie zagotować.
Następnie dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
Polewę odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Polać ciasto i udekorować porzeczkami .
Smacznego :)
Uwielbiam ciasto czekoladowe!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniałe ciasto czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper, po przejrzeniu Twojego bloga od razu zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńMuszę zaglądać częściej bo jest przepysznie ! :)
Pozdrawiam Cię gorąco i zapraszam również do mnie :) http://pisareczka91.blogspot.com/
Dziękuję :) bardzo mi miło :) chętnie zajrzę do ciebie :)
OdpowiedzUsuńPycha!! swietne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko :)
UsuńAsiu ale pysznie się prezentuje to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńAsiu, rozkosz!!! I dla oka, i dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
Usuń