sobota, 5 marca 2016

Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką.

Mamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie.
Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :)





Składniki na biszkopt  : 

4 jajka
płaska szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody

Ptasie mleczko :

2 puszki mleka skondensowanego nie słodzonego
2 galaretki z limonki z trawą cytrynową
1,5 szklanki przegotowanej wody około( 350 ml)
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki przegotowanej wody( 350 ml )

2 galaretki poziomkowe
1/2 l przegotowanej wody
1/2 puszki brzoskwiń w syropie   

Blaszak 25/30 cm

Wykonanie :

Białka ubić z cukrem na puch następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor.

2 galaretki z limonką rozpuścić w 1.5 szklanki to około 350 ml przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia.

W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem  i odstawić do lekkiego stężenia.

Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą z cytryną, następnie wyłożyć piankę z galaretką czerwoną, chwilę poczekać aby stężała, następnie wyłożyć  piankę z zieloną galaretką.Na wierzch ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać tężejącą czerwoną galaretką.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.


Smacznego :)   


 Ciasto upieczone przez Panią Dorotę :)




 

31 komentarzy:

  1. nie przepadam za ptasim mleczkiem,ale dla dzieciaków super

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo ładnie, uwielbiam ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz na sam wieczór, ciasto pysznie wygląda, musi być bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej cieszyły się dzieci bu uwielbiają ptasie mleczko :)

      Usuń
  4. Ciasto pięknie się prezentuje :) Porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, kolorowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. antastycznie wygląda to ciasto, już sobie wyobrażam jego smak :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu super ciacho :-) bardzo ładnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta na zimno na mleku skondensowanym :)
    Są super leciutkie, ale też pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Aga , ja nie mogę śmietany a na tym mleku mi nie szkodzi :)

      Usuń
  9. Nie oderwałabyś mnie od takiego ptasiego, gdybym zaczęła jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Wam się podoba :)

      Usuń
  10. Pyszne ! I jakie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie i kolorowo ^^ w sam raz do popołudniowej herbaty :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto świetnie się prezentuje! :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto upiekłam na święta, wyszło bardzo dobre.Dziękuję za przepis :) Ela

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyle smaków w jednym deserze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda ciasto, tak lekko, kolorowo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A jakie mleko skondensowane słodzone czy nie proszę o odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko nie słodzone będzie lepsze , chyba że lubisz bardzo słodkie ciasta to może być słodzone :)pozdrawiam :)

      Usuń

Drukuj