Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :)
Składniki na biszkopt :
4 jajka
płaska szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
2 łyżki ciepłej wody
Ptasie mleczko :
2 puszki mleka skondensowanego nie słodzonego
2 galaretki z limonki z trawą cytrynową
1,5 szklanki przegotowanej wody około( 350 ml)
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki przegotowanej wody( 350 ml )
2 galaretki poziomkowe
1/2 l przegotowanej wody
1/2 puszki brzoskwiń w syropie
Blaszak 25/30 cm
Wykonanie :
Białka ubić z cukrem na puch następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor.
2 galaretki z limonką rozpuścić w 1.5 szklanki to około 350 ml przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej wody dobrze wymieszać i odstawić do leciutkiego stężenia.
W osobnych miskach ubić mleko skondensowane, do jednego dodać galaretkę z limonką, a do drugiego galaretkę truskawkową.Dobrze wymieszać mikserem i odstawić do lekkiego stężenia.
Do wysokiej blaszki przełożyć biszkopt, lekko go nasączyć herbatą z cytryną, następnie wyłożyć piankę z galaretką czerwoną, chwilę poczekać aby stężała, następnie wyłożyć piankę z zieloną galaretką.Na wierzch ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać tężejącą czerwoną galaretką.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Ciasto upieczone przez Panią Dorotę :)
nie przepadam za ptasim mleczkiem,ale dla dzieciaków super
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo ładnie, uwielbiam ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńKusisz na sam wieczór, ciasto pysznie wygląda, musi być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńNajbardziej cieszyły się dzieci bu uwielbiają ptasie mleczko :)
UsuńCiasto pięknie się prezentuje :) Porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPiękne, kolorowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńantastycznie wygląda to ciasto, już sobie wyobrażam jego smak :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu super ciacho :-) bardzo ładnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńUwielbiam ciasta na zimno na mleku skondensowanym :)
OdpowiedzUsuńSą super leciutkie, ale też pełne smaku :)
To prawda Aga , ja nie mogę śmietany a na tym mleku mi nie szkodzi :)
UsuńNie oderwałabyś mnie od takiego ptasiego, gdybym zaczęła jeść :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że Wam się podoba :)
UsuńPyszne ! I jakie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulinko :)
UsuńPysznie i kolorowo ^^ w sam raz do popołudniowej herbaty :D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńciasto świetnie się prezentuje! :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńRozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam na święta, wyszło bardzo dobre.Dziękuję za przepis :) Ela
OdpowiedzUsuńCoś pysznego Asieńko :)
OdpowiedzUsuńTyle smaków w jednym deserze :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ciasto, tak lekko, kolorowo i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńA jakie mleko skondensowane słodzone czy nie proszę o odp
OdpowiedzUsuńMleko nie słodzone będzie lepsze , chyba że lubisz bardzo słodkie ciasta to może być słodzone :)pozdrawiam :)
UsuńA gdzie Pani tą galaretkę limonkowa kupiła? Szukałam w kilku sklepach i nigdzie takiej nie ma.
OdpowiedzUsuńWiniary ma galaretkę limonkową z trawą cytrynową kupiłam ją w Carrefour.Jeśli Pani nie znajdzie takiej można dać agrestową.Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuń