środa, 1 lipca 2015

Schab z warzywami pieczony w rękawie

      Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny soczysty schab z warzywami pieczony w rękawie .







Składniki :

Około 1 kg schabu 
10 pieczarek
3 marchewki
1 duża cebula
vegeta, pieprz do smaku
garstka ziół prowansalskich
1 łyżka rozmarynu 
1/2 szklanki dobrej oliwy

Wykonanie :

Schab umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowy.
Z góry i z dołu ponacinać w kratkę.
Zioła i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso.
Włożyć do rękawa , z jednej strony zawiązać.
Cebulę pokroić w piórka.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
Marchew obrać , umyć i pokroić w 3 cm kawałki.
Warzywa przyprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na mięso , wlać oliwę i zawiązać drugi koniec rękawa.
Kilka razy obrócić całym workiem tak aby mięso i warzywa połączyły się z oliwą .
Włożyć do lodówki na noc.

 
Piec w temperaturze 180 stopni około 1.5 godziny , ja piekę z termoobiegiem. 

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Pyszny na kanapki lub do obiadu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, wygląda tak, że uciekłabym z nim tam, gdzie nie byłoby nikogo, kto mógłby mi choć kawałek zabrać :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczony schab, w rękawie zwłaszcza, ponieważ zamiast mięsa wysuszonego na wiór wychodzi naprawdę soczyste i aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki schabik uwielbiamy do chleba, do obiadu również nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, pyszne mięsko

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki pieczony schabik! kuszący!

    OdpowiedzUsuń