marca 17, 2015

Galaretka drobiowa z warzywami

Czasami nam się zdarza że mamy ochotę na coś innego , lekkiego :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na taką oto galaretkę drobiową z marchewką i kukurydzą :) Galaretka jest pyszna i prosta w wykonaniu :) można podać ją na śniadanie lub jako przystawkę dla gości .

                            Zapraszam :)













Składniki :

1 kurczak
3 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
kilka ząbków czosnku
1 łyżkę lubczyku suszonego   PIĄTNICA
Vegeta  do smaku
100 g żelatyny Dr. Oetkera
Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 
1 puszka kukurydzy


Wykonanie:

Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka .
Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa .
Wszystko zalać około 3 litrami wody.
Gotować na małym ogniu  , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy i czosnek .
Wszystko gotować tak długo aż mięso będzie miękkie i odchodzić od kości. Gdy podczas gotowania odparuje za dużo wody możecie jeszcze dolać , po ugotowaniu ma być 3 litry płynu .
Ugotowaną marchew i mięso wyjąć z rosołu.
Marchew pokroić w kostkę, mięso drobno posiekać.
Na dno miseczek układać najpierw marchew z kukurydzą , potem mięso.
Jeśli chcecie galaretkę w takim kształcie kwiatka to po prostu wytnijcie z 5 litrowej plastikowej buli , chyba że macie foremki z ładnym wzorzystym dnem.
Wywar rosołowy przecedzić przez sitko ma być go około 3 litrów  , dodać żelatynę i dobrze wymieszać , zalać mięso w miseczkach.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.

Wszystkie proporcje możecie zmienić  np: zmniejszyć , ja zrobiłam z takiej bo miałam gości :)

Smacznego :)

Zapraszam na zakupy do sklepu    
Wielkanocne Smaki - edycja V

9 komentarzy:

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger