wtorek, 17 marca 2015

Galaretka drobiowa z warzywami

Czasami nam się zdarza że mamy ochotę na coś innego , lekkiego :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na taką oto galaretkę drobiową z marchewką i kukurydzą :) Galaretka jest pyszna i prosta w wykonaniu :) można podać ją na śniadanie lub jako przystawkę dla gości .

                            Zapraszam :)













Składniki :

1 kurczak
3 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
kilka ząbków czosnku
1 łyżkę lubczyku suszonego   PIĄTNICA
Vegeta  do smaku
100 g żelatyny Dr. Oetkera
Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 
1 puszka kukurydzy


Wykonanie:

Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka .
Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa .
Wszystko zalać około 3 litrami wody.
Gotować na małym ogniu  , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy i czosnek .
Wszystko gotować tak długo aż mięso będzie miękkie i odchodzić od kości. Gdy podczas gotowania odparuje za dużo wody możecie jeszcze dolać , po ugotowaniu ma być 3 litry płynu .
Ugotowaną marchew i mięso wyjąć z rosołu.
Marchew pokroić w kostkę, mięso drobno posiekać.
Na dno miseczek układać najpierw marchew z kukurydzą , potem mięso.
Jeśli chcecie galaretkę w takim kształcie kwiatka to po prostu wytnijcie z 5 litrowej plastikowej buli , chyba że macie foremki z ładnym wzorzystym dnem.
Wywar rosołowy przecedzić przez sitko ma być go około 3 litrów  , dodać żelatynę i dobrze wymieszać , zalać mięso w miseczkach.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.

Wszystkie proporcje możecie zmienić  np: zmniejszyć , ja zrobiłam z takiej bo miałam gości :)

Smacznego :)

Zapraszam na zakupy do sklepu    
Wielkanocne Smaki - edycja V

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja;) super

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię! Twoja wygląda niesamowicie apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, mam chęc na taką galaretę bo drobiowe bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ zachęca do zjedzenia. Jestem miłośniczką takich galaretek :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj