poniedziałek, 2 listopada 2015

Siekane kotlety z indyka .

Witajcie :) Co powiecie na pyszne kotleciki z indyka , pieczarek , sera żółtego i pysznych dodatków .
Do kotletów dodałam  Sos kebab - gyros firmy Folwark  , oraz koncentrat czosnkowy i chilli firmy Proeco Polska . Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami oraz sałatką z marchewki  . Zapraszam :)



Składniki :

1 mała pierś z indyka
4 średnie pieczarki
1 szklanka sera żółtego startego  
3 , 4 jajka 
2 , 3  łyżki mąki 
1 łyżeczka koncentratu chili Proeco Polska 
1 łyżeczka czosnku Proeco Polska 
2 łyżki sosu kebab - gyros Folwark  
wegeta do kurczaka , pieprz do smaku 
 3 małe marchewki
1 cebula duża 
1 łyżeczka ziół prowansalskich 

oliwa do smażenia 

Na surówkę z marchewki :

5 marchewek 
1/2 łyżeczki czosnku firmy Proeco Polska 
2 łyżki Remulady duńskiej firmy Folwark 
sol i pieprz do smaku  

Wykonanie :

Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Wszystkie składniki przełożyć do miski , przyprawić do smaku vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać .

Na patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami , wyśmienicie smakują z bułką i surówką z marchewki .

Surówka z marchewki :

Marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , dodać czosnek i remuladę , duńską , przyprawić do smaku solą i pieprzem . 

Smacznego :)
 
   A to kotleciki upieczone przez jedną z czytelniczek bloga Panią Anię .

 

21 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe siekane kotlety - super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kotleciki, wyglądają bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kombinowane kotleciki. Fajnie smaki zestawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i była uczta, bo wyglądają pięknie a sposób przyrządzenia zapowiada ich super smak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie kotlety siekane są pyszne. Twoja propozycja ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotleciki sa bardzo latwe w wykonaniu, nie zabieraja zbyt wiele czasu. Zamiast cebulki dodalam zabki czosnku, polowe kotlecikow zrobilam z serem jak w przepisie, druga polowe z parmezanem(sa wtedy bardziej lepkie). Goraco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się że smakowały :)

      Usuń
  7. wow!!! prosty i za pewne bardzo smaczny sposób na kotlety:) Świetny pomysł Asieńko :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń