sobota, 15 października 2016

Czekoladowe ciasto z kulkami serowo-kokosowymi.


Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi.
 Do ciasta użyłam mąki tortowej MŁYNOMAG.
 Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

1i 3/4 szklanki mąki tortowej Młynomag 
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki wody
3 łyżki kakao gorzkiego
5 jajek
250 g margaryny Kasi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka nutelli 
1 cukier waniliowy

Masa serowa:

500 g chudego sera białego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych  
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

tortownica o średnicy 26 cm

Wykonanie :

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuszczamy, gdy wszystko się rozpuści gotujemy na malutkim ogniu około 5 minut. Studzimy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy żółtka i mieszamy następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na końcu partiami dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód, boki smarujemy masłem. 
Do miski przekładamy ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną wszytko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do tortownicy wlewamy około 1 cm ciasta następnie w małych odstępach układamy w koło i w środku kulki serowe, wszystko zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje ciast piekło się około 50 minut.
Upieczone ciasto z wierzchu smarujemy nutellą  posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy czekoladowymi listkami.
Smacznego :) 






15 komentarzy:

Drukuj