lutego 06, 2016

Ciasto Czarna porzeczka wg. Siostry Anastazji.

Witajcie :) Sobota to musi być oczywiście pyszne ciasto, dzisiaj  upiekłam Porzeczkę  Siostry Anastazji, bardzo lubię jej przepisy na ciasta , fakt są bardzo pracochłonne ale za to jakie pyszne i ładnie się prezentują.
Do ciasta użyłam Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z Czarnej porzeczki Orzech  
Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki  i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła bo ciasta to moja największa słabość :)
Zapraszam do wypróbowania :)





  
Składniki na ciasto kakaowe :

8 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek maki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka Truskawelli w czekoladzie Eterno 
2 łyżki kakao gorzkiego

Składniki na ciasto jasne :

4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Krem budyniowy :

600 ml mleka 
2 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki 
1 cukier waniliowy
100 g masła
2 żółtka

1,5 słoiczka Dżemu z czarnej porzeczki Orzech

Polewa :

3 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki śmietanki 12 % 

Blaszka tradycyjna  


Wykonanie ciasta ciemnego :

Białka ubić z cukrem na puch , ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, następnie powoli dodawać truskawellę w czekoladzie,  mąkę z proszkiem i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Upieczone i zimne ciasto przeciąć na pół.

Wykonanie ciasta jasnego :

Białka ubić z cukrem na puch, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie kremu budyniowego :

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić żółtka, budynie,mąkę,cukier i cukier waniliowy.
Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.   
Zimny budyń utrzeć z masłem. 

Polewa czekoladowa :

3 tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki.

Warstwy ciasta :

1. Ciasto ciemne
2. połowa dżemu porzeczkowego
3. połowa masy budyniowej
4. ciasto jasne
5. dżem porzeczkowy
6. masa budyniowa
7. ciasto ciemne
8. polewa
9. wiórki kokosowe

Odstawić do lodówki na noc.
    






  
    

24 komentarze:

  1. Asieńko jak zwykle, same pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, aż mnie skręca w środku, jak widzę takie pyszności:) już lecę do Ciebie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana zapraszam , już stawiam wodę na kawkę :)

      Usuń
  3. Wspaniałe bardzo apetyczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Siostra Anastazja ma wspaniałe przepisy, tego ciasta akurat nie piekłam ale na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta S.Anastazji. Wyszło Ci rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  6. nice blog =)
    following each other via GFC, G+ and Instagram?
    have a nice sunday =)
    xoxo

    http://freaky-like-gnui.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciacho. Mam książkę z ciastami siostry Anastazji ale jeszcze nie piekłam ani jednego ciasta. Muszę w końcu się zmobilizować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana :) ja mam jej kilka książek a teraz zamówiłam sobie wielką księgę ciast :) zobaczymy co ciekawego tam będzie :)

      Usuń
  8. taki kawałeczek do herbatki..mm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja teściowa uwielbia robić ciasta z książek siostry Anastazji, więc wiem, ze te wypieki są wyśmienite. A jak widzę, ze ciasto jest z porzeczką - jestem wniebowzięta, bo uwielbiam taki kwaskowaty posmak w słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się wspaniale, w sam raz na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger