niedziela, 23 października 2016

Schab nadziewany pomidorami, pieczony w piekarniku.


Pyszny aromatyczny schab nadziewany suszonymi pomidorami w oleju pieczony w piekarniku.
Zapraszam :) 

Składniki :

1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka przyprawy węgierskiej
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu i tymianku
1 kg schabu bez kości
1/2 szklanki oliwy
1 l bulionu z kurczaka
sól, pieprz do oprószenia

Wykonanie :

Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
Następnie długim i ostrym nożem robimy w środku schabu otwór aż do samego końca i ściśle upychamy w niego pomidory. Mięso nacieramy przyprawami, oprószamy solą i pieprzem oraz  przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do brytfanki, polewamy oliwą, obkładamy gałązką rozmarynu i tymianku, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso zalewamy bulionem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 80 minut aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie.  
Smacznego :)  


 

25 komentarzy:

  1. mniam :) bardzo lubię dodatek suszonych pomidorów do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda pomidory dają fajny aromat i smak :)

      Usuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Fajny pomysł na wykwintny, ale prosty do zrobienia obiad. Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny schabik z bardzo smakowitym wnętrzem <3 Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny i aromatyczny schabik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo eleganckie danie na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny schab z moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Widzę że chyba wszyscy lubią pomidory suszone :)

      Usuń
  9. o matko wygląda genialnie! Uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń