lutego 20, 2016

Pawi ogon Siostry Anastazji .

Witajcie :) Ostatnio kupiłam sobie Wielką księgę ciast Siostry Anastazji.Powiem Wam że przepisy są wspaniałe i godne polecenia. Znalazłam w niej przepis na fajne ciasto o nazwie Pawi ogon. Ja oczywiście dodałam swoje trzy grosze  w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) 
Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eternomarmolady wieloowocowej Jamar
Zapraszam :)







Składniki na biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto kruche :

3 szklanki mąki typ 450
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marmolada Jamar

Krem ajerkoniakowy :

600 ml mleka
2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku


Lub krem budyniowy :


1 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki maki tortowej
200 g masła
Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem

Konfitura pomarańczowa Eterno 

4 galaretki czerwone lub zielone
1 litr przegotowanej wody   

Blaszka 25/32 cm

Wykonanie biszkoptu :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód.   
Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie ciasta kruchego:

Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, jak będzie się kleiło dodajcie odrobinę maki.Ciasto podzielić na 3 części.
Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Z 2 i 3 części ciasta rozwałkować posmarować marmoladą i zwinąć w roladę. Przełożyć do blaszki i upiec około 25/30 minut, na złoty kolor.
Długość rolady musi odpowiadać długości blaszki i ciasta kruchego.

Wykonanie kremu :

Do mleka wsypać kremy w proszku i ubić mikserem na sztywno. W przepisie Siostry Anastazji jest krem budyniowy , jeśli taki wolicie to zróbcie budyniowy.

Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.

W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym.

Warstwy ciasta :

1. ciasto kruche
2. cienka warstwa konfitury pomarańczowej ale nie 
     koniecznie.
3. połowa kremu
4. Na kremu ułożyć 2 rolady tak aby powstało miejsce na
     galaretkę.
5. po bokach i między rolady ułożyć galaretkę i odstawić do 
    zastygnięcia.
6. na galaretce rozprowadzić większą część kremu
7. na krem ułożyć biszkopt
8. biszkopt posmarować cienką warstwą pozostałego kremu
9. wierzch posypać wiórkami kokosowymi 

Smacznego :)




  
      

22 komentarze:

  1. Asiu ciacho musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu to ciacho wygląda wspaniale, jesteś mistrzynią słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) lubię piec :)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu bardzo ładne i smaczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto,muszę kiedyś upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudnie wygląda! Chylę czoła, Asiu, bo przepiękne ciasta pieczesz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda to ciasto, wspaniale Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie się prezentuje. :-)

    OdpowiedzUsuń