lutego 20, 2016

Pawi ogon Siostry Anastazji .

Witajcie :) Ostatnio kupiłam sobie Wielką księgę ciast Siostry Anastazji.Powiem Wam że przepisy są wspaniałe i godne polecenia. Znalazłam w niej przepis na fajne ciasto o nazwie Pawi ogon. Ja oczywiście dodałam swoje trzy grosze  w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) 
Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eternomarmolady wieloowocowej Jamar
Zapraszam :)







Składniki na biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto kruche :

3 szklanki mąki typ 450
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marmolada Jamar

Krem ajerkoniakowy :

600 ml mleka
2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku


Lub krem budyniowy :

1 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki tortowej
200 g masła
Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem


4 galaretki czerwone lub zielone
1 litr przegotowanej wody   

Blaszka 25/32 cm

Wykonanie biszkoptu :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód.   
Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie ciasta kruchego:

Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, jak będzie się kleiło dodajcie odrobinę maki.Ciasto podzielić na 3 części.
Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Z 2 i 3 części ciasta rozwałkować posmarować marmoladą i zwinąć w roladę. Przełożyć do blaszki i upiec około 25/30 minut, na złoty kolor.
Długość rolady musi odpowiadać długości blaszki i ciasta kruchego.

Wykonanie kremu :

Do mleka wsypać kremy w proszku i ubić mikserem na sztywno. W przepisie Siostry Anastazji jest krem budyniowy , jeśli taki wolicie to zróbcie budyniowy.

Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.

W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym.

Warstwy ciasta :

1. ciasto kruche
2. cienka warstwa konfitury pomarańczowej ale nie 
     koniecznie.
3. połowa kremu
4. Na kremie ułożyć 2 rolady tak aby powstało miejsce na
     galaretkę.
5. po bokach i między rolady ułożyć galaretkę i odstawić do 
    zastygnięcia.
6. na galaretce rozprowadzić większą część kremu
7. na krem ułożyć biszkopt
8. biszkopt posmarować cienką warstwą pozostałego kremu
9. wierzch posypać wiórkami kokosowymi 

Smacznego :)




  
      

22 komentarze:

  1. Asiu ciacho musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu to ciacho wygląda wspaniale, jesteś mistrzynią słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu bardzo ładne i smaczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto,muszę kiedyś upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudnie wygląda! Chylę czoła, Asiu, bo przepiękne ciasta pieczesz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda to ciasto, wspaniale Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie się prezentuje. :-)

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (9) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (171) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (13) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (79) Dania obiadowe (240) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (3) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (1) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (2) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (23) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (13) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (7) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (28) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger