marca 30, 2016

Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak.




Witajcie :) ostatnio dostałam do testowania fajne produkty od firmy Cenos .
Jednym z nich była kasza jęczmienna pęczak, postanowiłam zrobić z niej gołąbki, robiłam już z kaszy jaglanej i pomyślałam czemu by nie zrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :)
   Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

3 woreczki kaszy pęczak Cenos
1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki
2 duże cebule
5 pieczarek
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju 
1 łyżka suszonej bazylii

1 duża kapusta włoska

Wykonanie :

Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż liście lekko zmiękną, ale nie za długo żeby się nie rozpadały podczas zawijania, muszą być leciutko twardawe.Ugotowaną kapustę wyjąć z wody i odłożyć do przestygnięcia. Z każdego liścia ściąć grube łyko które przechodzi przez zewnętrzną środkową część liścia.
Do garnka wlać około 2 litrów wody i gdy zacznę się gotować dodać troszkę soli i wrzucić kaszę.Gotować tak długo aż woreczek cały napęcznieje.Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody, rozerwać woreczek i przełożyć do miski.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie.
Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki liścia założyć do środka i zwijać jak roladę.Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, układać ściśle obok siebie zwinięte gołąbki, zalać wszystko około 1/2 litra zimnej wody.
Wierzch naczynia przykryć drugim naczyniem szklanym, jeśli nie macie takiego to możecie przykryć resztą liści lub po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym, ketchupem lub czym wolicie.

Smacznego :)

   

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki. Wpraszam się Asiu na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia super gołąbki i ja się wpraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki:) Dziewczyny ja również :D Asiu mam nadzieję, że masz ich pod dostatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ALe narobiłaś mi smaku ! Uwielbiam gołąbki i tak dawno ich nie jadłam :( Porywam dwa ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dla Ciebie nawet 4 :)bo ty podwójnie musisz teraz jeść :)

      Usuń
  5. Ale nabrałam ochoty na gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu uwielbiam gołąbki. Wpraszam się do Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana wpadaj kiedy tylko chcesz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gołąbki uwielbiam tylko rzadko robię 😉

    OdpowiedzUsuń