https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 30, 2016

Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak.




Witajcie :) ostatnio dostałam do testowania fajne produkty od firmy Cenos .
Jednym z nich była kasza jęczmienna pęczak, postanowiłam zrobić z niej gołąbki, robiłam już z kaszy jaglanej i pomyślałam czemu by nie zrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :)
   Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

3 woreczki kaszy pęczak Cenos
1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki
2 duże cebule
5 pieczarek
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju 
1 łyżka suszonej bazylii

1 duża kapusta włoska

Wykonanie :

Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż liście lekko zmiękną, ale nie za długo żeby się nie rozpadały podczas zawijania, muszą być leciutko twardawe.Ugotowaną kapustę wyjąć z wody i odłożyć do przestygnięcia. Z każdego liścia ściąć grube łyko które przechodzi przez zewnętrzną środkową część liścia.
Do garnka wlać około 2 litrów wody i gdy zacznę się gotować dodać troszkę soli i wrzucić kaszę.Gotować tak długo aż woreczek cały napęcznieje.Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody, rozerwać woreczek i przełożyć do miski.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie.
Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki liścia założyć do środka i zwijać jak roladę.Naczynie żaroodporne wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, układać ściśle obok siebie zwinięte gołąbki, zalać wszystko około 1/2 litra zimnej wody.
Wierzch naczynia przykryć drugim naczyniem szklanym, jeśli nie macie takiego to możecie przykryć resztą liści lub po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gołąbki można podać z sosem pomidorowym, ketchupem lub czym wolicie.

Smacznego :)

   

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki. Wpraszam się Asiu na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia super gołąbki i ja się wpraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki:) Dziewczyny ja również :D Asiu mam nadzieję, że masz ich pod dostatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ALe narobiłaś mi smaku ! Uwielbiam gołąbki i tak dawno ich nie jadłam :( Porywam dwa ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dla Ciebie nawet 4 :)bo ty podwójnie musisz teraz jeść :)

      Usuń
  5. Ale nabrałam ochoty na gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu uwielbiam gołąbki. Wpraszam się do Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Gołąbki uwielbiam tylko rzadko robię 😉

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger