sobota, 3 grudnia 2016

Sernik z kulkami czekoladowymi siostry Anieli.


Witajcie kochani :) zapraszam dzisiaj na pyszny serniczek z kulkami czekoladowymi siostry Anieli.
Przyznam się że dawno go nie piekłam a przecież jest taki pyszny.
Może upieczecie taki na święta ? :)
Zapraszam :)


Składniki na ciasto:

 2 szklanki mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania stolnicy
1/2 szklanki cukru pudru 
2 łyżki kakao
200 g miękkiego masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg chudego białego sera
200 g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 budynie waniliowe Winiary
10 dag rodzynek

1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera

blaszka o wymiarach 32/25

Wykonanie :

W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki.

Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka z masłem dodajemy do sera i mieszamy mikserem , następnie wsypujemy budynie i mieszamy.
Porcjami dodajemy do masy serowej ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z czekoladowego ciasta odcinamy około 1/5 z reszty robimy kulki i wykładamy dno blaszki, następnie zalewamy masą serową.
Na wierzch sera ścieramy resztę ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 / 18o stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut
wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.
Zimny sernik polałam lukrem czekoladowym ale nie koniecznie musicie go lukrować.
Smacznego:)







    
 

25 komentarzy:

  1. Jeszcze z takim sernikiem się nie spotkałam, ale wygląda świetnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu bardzo świetny pomysł na serniczek.Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można zastosować ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jest dobrej jakości to można ale wiadomo że będzie trochę rzadszy. Ja jednak wolę taki w kostce bo wiem że zawsze wyjdzie dobry sernik :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Takiego serniczka jeszcze nie jadła, ale wygląda super! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda :) fajny pomysł z tymi kuleczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kulki są rewelacyjne. Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, a serniki uwielbiam ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pierwszy rzut oka wygląda trochę jak tiramisu :) Ale pomysł fajny, pięknie wyglądają te kawałki ciasta po przekrojeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń