września 05, 2015

Ciasto Bajka wg. Siostry Anastazji

Witajcie:)
 Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Bajka. Nazwa mówi sama za siebie  ciasto jest naprawdę pyszne  troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej .
Ciasto Bajka podałam na bajecznej  porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .Zapraszam :)
                                     








Składniki na ciasto jasne :

3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciepłej wody
1/2 szklanki cukru 

Składniki na ciasto ciemne :

5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa :

1 l śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki przegotowanej wody

około 40 dag galaretki w cukrze

2 tabliczki czekolady 
1 łyżka śmietanki 

Blaszka 24/ 36 cm

Wykonanie ciasta jasnego :

Jajka  ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać  mąkę z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać.

Spód blaszki  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Wykonanie ciasta ciemnego :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
Delikatnie wymieszać .
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .  

Wykonanie masy śmietanowej :

Galaretki  i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody  i odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać.

Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki. Ciasto ciemne przeciąć na pół. 
Każdy blat biszkoptu można nasączyć  wodą z sokiem z limonki i cukru.

Warstwy ciasta:
  
1. Biszkopt ciemny
2. Połowa masy śmietanowej
3. Biszkopt jasny
4. Reszta masy śmietanowej 
5. Biszkopt  ciemny
6. Polewa
7. Płatki migdałowe 

Smacznego :)
      



  Z dziećmi i dla dzieci

18 komentarzy:

  1. Ciasto apetyczne i to bardzo;)
    Dodatkowo te kolory galaretek robią wrażenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bajecznie:) a ciacho pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto Asiu, prawdziwa bajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadł takie ciacho szkoda że moja żona ma dwie lewe ręce do pieczenia :) Janek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho! takie kolorowe i na pewno pyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne, kolorowe :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och Asiu. Dziękuję za inspiracje. Wygląda tak bajecznie... W sam raz na "tort" dla mojego męża. Biorę się za pracę, szkoda czasu. Dziękuję jeszcze raz. ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zapraszam do wypróbowania :)

      Usuń
  8. Apetyczne ciasto :) Przypomniało mi dzieciństwo, bo przepadałam za biszkoptem z masą śmietanową i galaretkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardo dobre ciasto, polecam.Łucja

    OdpowiedzUsuń