września 05, 2015

Ciasto Bajka wg. Siostry Anastazji

Witajcie:)
 Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Bajka. Nazwa mówi sama za siebie  ciasto jest naprawdę pyszne  troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej .
Ciasto Bajka podałam na bajecznej  porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .Zapraszam :)
                                     








Składniki na ciasto jasne :

3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciepłej wody
1/2 szklanki cukru 

Składniki na ciasto ciemne :

5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa śmietanowa :

1 l śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki przegotowanej wody

około 40 dag galaretki w cukrze

2 tabliczki czekolady 
1 łyżka śmietanki 

Blaszka 24/ 36 cm

Wykonanie ciasta jasnego :

Jajka  ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać  mąkę z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać.

Spód blaszki  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Wykonanie ciasta ciemnego :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
Delikatnie wymieszać .
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .  

Wykonanie masy śmietanowej :

Galaretki  i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody  i odstawić do lekkiego stężenia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać.

Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki. Ciasto ciemne przeciąć na pół. 
Każdy blat biszkoptu można nasączyć  wodą z sokiem z limonki i cukru.

Warstwy ciasta:
  
1. Biszkopt ciemny
2. Połowa masy śmietanowej
3. Biszkopt jasny
4. Reszta masy śmietanowej 
5. Biszkopt  ciemny
6. Polewa
7. Płatki migdałowe 

Smacznego :)
      



  Z dziećmi i dla dzieci

18 komentarzy:

  1. Ciasto apetyczne i to bardzo;)
    Dodatkowo te kolory galaretek robią wrażenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bajecznie:) a ciacho pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto Asiu, prawdziwa bajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadł takie ciacho szkoda że moja żona ma dwie lewe ręce do pieczenia :) Janek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho! takie kolorowe i na pewno pyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne, kolorowe :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och Asiu. Dziękuję za inspiracje. Wygląda tak bajecznie... W sam raz na "tort" dla mojego męża. Biorę się za pracę, szkoda czasu. Dziękuję jeszcze raz. ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne ciasto :) Przypomniało mi dzieciństwo, bo przepadałam za biszkoptem z masą śmietanową i galaretkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardo dobre ciasto, polecam.Łucja

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (20) Cedrob (2) Ciasta (185) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (62) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (113) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (256) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (14) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (38) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (54) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (48) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger