listopada 08, 2016

Krokiety z kapustą pieczarkami i mięsem.



Od kilku dni chodziły za mną krokiety z kapustą no i w końcu się zebrałam i zrobiłam, 
do tego barszczyk i obiad w sam raz. Polecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl.
Zapraszam :) 


Składniki na farsz :

500 g pieczarek 
2 kg kapusty kiszonej
500 g mielonego mięsa może być drobiowe
sól, pieprz do smaku
1/2 kostki masła 
1 łyżka suszonej bazylii
liść laurowy

Składniki na ciasto :

1 l mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju

olej do smażenia   
bułka tarta do obtaczania krokietów
4 jajka

Wykonanie :

Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy  i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy pokrojona cebulę, mięso, pieczarki, pieprz, sol ewentualnie domowa vegeta i bazylię, podsmażamy. Przekładamy do kapusty i mieszamy, przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem. 

Do mleka dodajemy jajka, olej, sól i mąkę.Następnie mieszamy trzepaczką lub mikserem, nie może być grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju najlepiej pędzelkiem, wylewamy nabierką porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i po długości zwijamy w rulon. Naleśniki zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.   
Podajemy z barszczem lub same, moje dzieci lubią z ketchupem.
Proporcje farszu możecie oczywiście zmniejszyć, ja robię większą ilość i mrożę.
Smacznego :)   



16 komentarzy:

  1. Mam pytanie, jak je odgrzewać po odmrożeniu? I czy panierka nadal będzie się trzymać krokieta ;-) czy tez lepiej zamrozić bez panierki ? Byłabym wdzięczna za poradę, bo zamierzam skorzystać z tego przepisu. Pozdrawiam:)Ewa z Katowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Ewo zawsze robię większą ilość krokietów w panierce i zamrażam, bo wiadomo bawić się z kilkoma nie opłaca bo są pracochłonne.Krokiety w panierce przekładam do plastikowych pojemniczków lub woreczków i zamrażam.Potem gdy mam ochotę na krokieta lub mam niespodziewanych gości wyciągam, rozmrażam i smażę, jeszcze nigdy nie odpadła mi panierka tak że się nie obawiaj :) Jak się spieszę to rozmrażam w mikroweli ale najlepiej jak same się rozmrożą.Życzę smacznego :) A proporcje farszu lub ciasta naleśnikowego możesz zmienić na mniej lub więcej :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Takie żółciutkie, że aż ślinka cieknie! Zrobię na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno krokietów nie robiłam, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne krokiety. Uwielbiam takie dania Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj i ja dawno nie jadłam krokiecików :) pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm....pyszności! Rozmarzyłam się od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jak ja dawno nie jadłam krokietów. I do tego barszczyk :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają rewelacyjnie, zjadłybyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Joasiu narobiłaś mi apetytu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, jeszcze barszczyk do popicia i jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzadko robię krokiety, ale bardzo lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię krokiety, bo są chrupiące :) Zawsze to ciasto w bułce tartej najbardziej mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomite krokiety:) Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (20) Cedrob (2) Ciasta (185) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (62) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (113) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (256) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (14) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (38) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (54) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (48) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger