listopada 08, 2016

Krokiety z kapustą pieczarkami i mięsem.



Od kilku dni chodziły za mną krokiety z kapustą no i w końcu się zebrałam i zrobiłam, 
do tego barszczyk i obiad w sam raz. Polecam na święta lub rodzinne imprezy.Do ciasta naleśnikowego użyłam mąki Młynów Stoisław .Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.mlynystoislaw.pl.
Zapraszam :) 


Składniki na farsz :

500 g pieczarek 
2 kg kapusty kiszonej
500 g mielonego mięsa może być drobiowe
sól, pieprz do smaku
1/2 kostki masła 
1 łyżka suszonej bazylii
liść laurowy

Składniki na ciasto :

1 l mleka
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju

olej do smażenia   
bułka tarta do obtaczania krokietów
4 jajka

Wykonanie :

Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy  i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy, studzimy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i jak trzeba obieramy ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy pokrojona cebulę, mięso, pieczarki, pieprz, sol ewentualnie domowa vegeta i bazylię, podsmażamy. Przekładamy do kapusty i mieszamy, przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem. 

Do mleka dodajemy jajka, olej, sól i mąkę.Następnie mieszamy trzepaczką lub mikserem, nie może być grudek. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju najlepiej pędzelkiem, wylewamy nabierką porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i po długości zwijamy w rulon. Naleśniki zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.   
Podajemy z barszczem lub same, moje dzieci lubią z ketchupem.
Proporcje farszu możecie oczywiście zmniejszyć, ja robię większą ilość i mrożę.
Smacznego :)   



16 komentarzy:

  1. Mam pytanie, jak je odgrzewać po odmrożeniu? I czy panierka nadal będzie się trzymać krokieta ;-) czy tez lepiej zamrozić bez panierki ? Byłabym wdzięczna za poradę, bo zamierzam skorzystać z tego przepisu. Pozdrawiam:)Ewa z Katowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Ewo zawsze robię większą ilość krokietów w panierce i zamrażam, bo wiadomo bawić się z kilkoma nie opłaca bo są pracochłonne.Krokiety w panierce przekładam do plastikowych pojemniczków lub woreczków i zamrażam.Potem gdy mam ochotę na krokieta lub mam niespodziewanych gości wyciągam, rozmrażam i smażę, jeszcze nigdy nie odpadła mi panierka tak że się nie obawiaj :) Jak się spieszę to rozmrażam w mikroweli ale najlepiej jak same się rozmrożą.Życzę smacznego :) A proporcje farszu lub ciasta naleśnikowego możesz zmienić na mniej lub więcej :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Takie żółciutkie, że aż ślinka cieknie! Zrobię na pewno. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno krokietów nie robiłam, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne krokiety. Uwielbiam takie dania Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj i ja dawno nie jadłam krokiecików :) pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm....pyszności! Rozmarzyłam się od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jak ja dawno nie jadłam krokietów. I do tego barszczyk :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają rewelacyjnie, zjadłybyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Joasiu narobiłaś mi apetytu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, jeszcze barszczyk do popicia i jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzadko robię krokiety, ale bardzo lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię krokiety, bo są chrupiące :) Zawsze to ciasto w bułce tartej najbardziej mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomite krokiety:) Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń