Bardzo lubię słodycze to moja największa słabość, tak też nie wyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze musi być w moim domu :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto
Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym .
Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje .
Zapraszam :)
Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach 24/ 24 cm.
Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce to zróbcie z podwójnej porcji ciasta .
Składniki :
2 pełne szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku
Do ciasta ciemnego:
1 łyżka kakao gorzkiego
3 łyżki mleka
2 duże jabłka
Krem budyniowy :
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe Winiary
3 żółtka
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem .
Ciasto podzielić na 2 połowy.
Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem.
Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne
Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne .
W ciasto ciemne delikatnie wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka .
Masa budyniowa :
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka .
Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje.
Masę budyniową wyłożyć na zimny placek.
Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę.
Smacznego :)

Bardzo lubię te ciasto i wpraszam się na kawkę :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) wpadaj :)
UsuńKiedyś również piekłam z jabłkami, pyszne było. Polecam również z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
UsuńCiasto świetnie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smaczne to ciasto. Piękne fale Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńAsiu, to już nie fale, tylko cały sztorm!!! Przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zapraszam do mnie
Bardzo dziękuję :) z chęcią wpadnę :)
UsuńFale dunaju to rewelacyjne ciasto;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsmakowite te fale Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPodobne ciasto piekła moja mama pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) te stare przepisy naszych mam są najlepsze :)
Usuń