https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

kwietnia 15, 2015

Fale Dunaju

              Witajcie :)
Bardzo lubię słodycze to moja największa słabość, tak też nie wyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze  musi być w moim domu  :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto 
Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym .
           Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje .
                                                  Zapraszam :)






 Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach  24/ 24 cm.
Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce to zróbcie z podwójnej porcji ciasta .

Składniki :

2 pełne szklanki mąki 
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku 

Do ciasta ciemnego:
1 łyżka kakao gorzkiego
3 łyżki mleka

2 duże jabłka

Krem budyniowy :

0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe Winiary
3 żółtka 

Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem .
Ciasto podzielić na 2 połowy.
Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem.

Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne 
Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne .
W ciasto ciemne delikatnie wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35  minut do suchego patyczka .

Masa budyniowa :

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka .
Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje.

Masę budyniową wyłożyć na zimny placek.
Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę.

Smacznego :)


Wiosenne słodkości!

16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te ciasto i wpraszam się na kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś również piekłam z jabłkami, pyszne było. Polecam również z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto świetnie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne to ciasto. Piękne fale Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, to już nie fale, tylko cały sztorm!!! Przepiękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie :) Poproszę kawałeczek.
    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Fale dunaju to rewelacyjne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobne ciasto piekła moja mama pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) te stare przepisy naszych mam są najlepsze :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger