kwietnia 15, 2015

Fale Dunaju

              Witajcie :)
Bardzo lubię słodycze to moja największa słabość, tak też nie wyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze  musi być w moim domu  :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto 
Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym .
           Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje .
                                                  Zapraszam :)






 Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach  24/ 24 cm.
Jeśli chcecie upiec ciasto w dużej blaszce to zróbcie z podwójnej porcji ciasta .

Składniki :

2 pełne szklanki mąki 
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku 

Do ciasta ciemnego:
1 łyżka kakao gorzkiego
3 łyżki mleka

2 duże jabłka

Krem budyniowy :

0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe Winiary
3 żółtka 

Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać roztopioną letnią margarynę i wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem .
Ciasto podzielić na 2 połowy.
Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem.

Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne 
Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne .
W ciasto ciemne delikatnie wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35  minut do suchego patyczka .

Masa budyniowa :

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka .
Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje.

Masę budyniową wyłożyć na zimny placek.
Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę.

Smacznego :)


Wiosenne słodkości!

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te ciasto i wpraszam się na kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś również piekłam z jabłkami, pyszne było. Polecam również z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto świetnie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne to ciasto. Piękne fale Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, to już nie fale, tylko cały sztorm!!! Przepiękne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie :) Poproszę kawałeczek.
    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Fale dunaju to rewelacyjne ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) te stare przepisy naszych mam są najlepsze :)

      Usuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger