piątek, 24 października 2014

Kopiec kreta

Witajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto kakaowe, z bananami, masą śmietanowo galaretkową i czekoladą. Powiem Wam że to ciasto nigdy się nie znudzi a zamiast bananów można dawać  różne owoce, brzoskwinie, winogrona, borówki , co lubicie .Szybko znika z talerzyków i nadaje się na różne imprezy. Zapraszam do wypróbowania :)








Składniki :

1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek

2 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki wody
3 łyżki kakoo


Masa :


0,5 l kremówki 30 %
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe

2 galaretki agrestowe
1 szklanka przegotowanej wody
5,6 bananów
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie :

Margarynę , wodę , cukier , cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , wymieszać , dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę o wymiarach 24/28 lub dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 40 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć ciasto na pół , w jednej połowie delikatnie wydrążyć ciasto na około 0,5 cm ( jeśli ktoś robił kopiec kreta to tak samo ) z drugiej połowy ciasta wydrążyć sam środek i pokruszyć.

Przygotowanie masy :

  Galaretki rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody i odstawić do leciutkiego stężenia.

  Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać posiekaną czekoladę i tężejącą galaretkę , wymieszać mikserem.

Na wydrążone ciasto wyłożyć troszkę masy śmietanowej na to układamy banany wzdłuż blaszki , na banany wykładamy resztę masy , wierzch i boki posypujemy pokruszonym ciastem ,

Ciasto kroimy po długości blaszki wtedy w każdym kawałku wyjdzie cały okrągły banan
.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj