listopada 29, 2014

Snikers

        Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja  jednak zachęcam  do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :) 





            Składniki na ciasto miodowe :

  4szklanki mąki

1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
2 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki sody
1 kostka margaryny
3 jajka 


1 puszka masy kajmakowej

210 g orzechów włoskich Skworcu
100 g  margaryny
2 łyżki miodu
100 g cukru trzcinowego


Masa budyniowa:

  600ml  mleka

3 budynie waniliowe bez cukru Winiary
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru  
3 żółtka

3 łyżki margaryny do ugotowanego budyniu


Wykonanie ciasta :


Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15 minut.


Masa budyniowa:

  300 ml mleka wlać do garnka i zagotować  ( w 300 ml mleka rozpuścić budynie i żółtka , wlać do gotującego mleka )  gotować na małym ogniu aż zgęstnieje 

Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem  z 3  łyżkami margaryny .


Masz orzechowa :

Margarynę rozpuścić z miodem , cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać .



Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki .
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :)

Upiec 2 placki .
Na trzecim  surowym placku rozłożyć ciepłą masę orzechową i także upiec.

Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni.
Ciasto z orzechami pieczemy troszkę dłużej.


Warstwy ciasta:

1 blat ciasta nasączyć wodą  z miodem i posmarować masą budyniową.
Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy .
Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami.

Smacznego :)





10 komentarzy: