kwietnia 08, 2015

Zielona pychotka

Pewnie już nie możecie patrzeć na ciasta , przejedzeni świątecznymi pysznościami :)
Może jednak ktoś się skusi na kawałeczek  pysznego biszkoptowego ciasta , z masą budyniową na soku kiwi , z dodatkiem masy śmietanowo galaretkowej , delicjami i galaretką , niektórzy to ciasto nazywają 
  Szrek , ja nazwałam je zieloną pychotką .
                                             Zapraszam :)






Składniki na biszkopt :
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa budyniowa :

1 sok Kubuś kiwi ( 900 ml )
3 budynie waniliowe Winiary
5 łyżek cukru

Masa śmietanowa :

500 ml kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka agrestowa
1/2 łyżeczki żelatyny

2 opakowania delicji
3 galaretki agrestowe 
0,5 l przegotowanej wody


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej, mąkę ziemniaczną i mąkę tortową z proszkiem . Wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 30/30 wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut .

Na soku kiwi ugotować budyń .

Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na przestygnięty biszkopt.

Masa śmietanowa :

1 galaretkę agrestową i żelatynę rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać galaretkę i wymieszać mikserem.

3 galaretki rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Masę śmietanową wyłożyć na zimny budyń.
Na masie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką agrestową.

Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało .


Smacznego :)

Wielkanocne Smaki - edycja V


8 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger