środa, 30 września 2015

Oliwkowa tapenada .

Uwielbiam oliwki i mogła bym je jeść w każdej postaci , na śniadanie , obiad i kolację .
Dzisiaj chciałam Was zaprosić na zieloną Tapenadę , pyszną ,prostą w wykonaniu w sam raz dla smakoszy oliwek :)
Przepis znalazłam w książce Pyszne 25 .
Pastę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin .


Składniki :
 100 g zielonych oliwek
  3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
1 łyżka uprażonych migdałów w płatkach
1 łyżka tartego parmezanu
0,5 papryczki chilli
świeży tymianek
sól. pieprz

Wykonanie :

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na pastę.
Przyprawić do smaku solą lub pieprzem.
Pastę podawać z grzankami , można też przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodowce .

Smacznego :) 
  

wtorek, 29 września 2015

Bułeczki Dynie .

Mamy sezon na dynię więc muszą być bułeczki maślane z dynią i powidłami .
 Pyszne i proste w wykonaniu , w sam raz do kawki jak i na śniadanie :)
                             
Bułeczki podałam na  porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki Zapraszam :)

                

 Składniki :


500 g mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła 
3 żółtka 
1 jajko  
1 niepełna szklanka mleka
 5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1/2 szklanki startej dyni

domowe  powidła śliwkowe

1 jajko roztrzepane
cukier trzcinowy 

Wykonanie :

Z połowy mleka , 2 łyżek cukru , 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia.
Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem cukrem waniliowym i cynamonem .
Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie masło i chwilę zagniatać , na końcu dodać startą dynię i jeszcze raz wyrobić.
Jeśli ciasto wyda Wam się jeszcze klejące dodajcie więcej mąki , wszystko zależy jaką dacie dynię czy soczystą czy bardziej suchą.
Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia .   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę , następnie zrobić wałek i odcinać około 3,4 cm kawałki , następnie formujemy w kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i  dobrze zlepiamy . 
Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę .
I tak do wykończenia ciasta .
   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki  .
Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia.
Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu i przestygnięciu delikatnie ściągamy nić.

Smacznego :)                                                                                Jesienne słodkości!               Czas na śliwki              Sposób na dynię 2015

Creme brulee .

Witajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny francuski deser    Creme brulee.
Przygotowywany jest na bazie jajek , śmietanki z wanilią i uwieńczony karmelem.
Jeśli ktoś nie jadł tego deseru to powiem że przypomina troszkę krem budyniowy.
Deser podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/firma_pl.php?mod_left=menu_left_firma&mod_center=firma/oferta
                             Zapraszam :)


Przepis na ten deser znalazłam w gazetce Polo.

Składniki :

5 jajek 
300 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
1 laska wanilii lu cukier waniliowy
4 łyżki cukru trzcinowego + 4 łyżki wody


maliny do dekoracji 
mus malinowy

Wykonanie :

Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na kogel mogel.
Śmietankę zagotować z laską wanilii lub cukrem waniliowym.( laskę wanilii potem wyciągamy )
Zagotowaną śmietankę   dodawać do żółtek ciągle ubijając.

Kokilki wysmarować masłem, masę przelać przez sitko.
Wlać do kokilek   .
Metalową blaszkę napełnić wodą tak aby sięgała do połowy kokilek , wstawić kokilki.
Piec około 50 minut w temperaturze 120 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika schłodzić w lodówce.
Na patelni rozpuścić cukier trzcinowy z 4 łyżkami wody  .

Polać deser .
Udekorować musem z malin i malinami , lub dowolnymi owocami .

Smacznego :) 

niedziela, 27 września 2015

Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym .

Witajcie :)
Ostatnio robią furorę w internecie ciasteczka Pieczarki :)
Nie mogłam wytrzymać i też je upiekłam :) przepisu użyczyła mi  Danusia .
Nie była bym sobą gdyby coś troszkę nie pozmieniała , a więc dodałam ekstrakt z wanilii i kawę Cappucino orzechowe .
Całkiem zmieniło smak i nie były takie mdłe .
ciasteczka są baaardzo kruche takie do herbatki :)
Chętnych zapraszam do wypróbowania :)

Ciasteczka podałam na New Hollis Gold Bogucice .





Składniki :

1,5  szklanki mąki ziemniaczanej 
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1 niepełna szklanka cukru pudru
2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego 
150 g masła  
1 jajko

kakao gorzkie
butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach

Wykonanie :

Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały  mąkę tortową i cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta . 

Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej .

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki przyrząd jak ja mam 

  zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 16  minut.

 Smacznego :)

 

sobota, 26 września 2015

Sero - makowiec .



    Od jakiegoś  czasu chodził za mną sero - makowiec ,w końcu się zebrałam i go upiekłam :) przepis znalazłam w starej książce kucharskiej no i postanowiłam go wypróbować . Zauważyłam że większość z nas piecze makowce tylko na święta  a przecież to takie pyszne ciasto , jeśli ktoś lubi mak oczywiście  Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/   Zapraszam :)






Składniki na sernik :

1 kg sera białego pół tłustego 
1/2 kostki masła
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki cukru

Składniki na ciasto makowe :

250 g maku 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
4 łyżki maki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie sernika :

Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem .Dodać ser i wymieszać.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać.
Do sera dodawać partiami ubitą pianę i delikatnie mieszać.

Blaszkę o wymiarach 24 /36 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser.

Wykonanie ciasta makowego:

Suchy mak zmielić .
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .
Dodać mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać .
Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać  łyżką.

Masę makową wyłożyć na ser.

Piec w temperaturze 170/ 180 stopni około 60 /65 minut , gdy włożycie patyczek w warstwę makową i będzie suchy to znaczy że jest upieczone .

Po przestygnięciu polać dowolną polewą.

Ja zawsze robię polewę z 2 tabliczek czekolady Milka i 1,2 łyżek śmietanki.
Wierzch posypać migdałami lub wiórkami 
kokosowymi. 




Smacznego :)

 

    
 



piątek, 25 września 2015

Muffinki z budyniem czekoladowym , kremem śmietanowo mascarpone , malinami i borówkami.

W związku że pieczemy wirtualnie  z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja  teraz
zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami .
Muffinki podałam na  Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .





Składniki na ciasto:

2  dowolnej wielkości filiżanki mąki 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 filiżanki cukru
6 płaskich  łyżek  masła o temperaturze pokojowej
2  jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 filiżanki mleka

250 ml kremówki 36 %
250 g serka mascarpone 
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru 

maliny, borówki
kolorowe posypki do dekoracji
malutkie papilotki

Składniki na budyń :

500 ml mleka
2 budynie czekoladowe 
1 łyżeczka mąki 


Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :)

Wykonanie :

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem.
W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem , następnie dodawaj po jednym jajku  wanilię , ciągle mieszając.
Następnie dodawaj mąkę w trzech porcjach na przemian z mlekiem.
Miksuj wszystko około 30 sekund.

Budyń ugotuj i odstaw do przestygnięcia.

Nakładaj po łyżce ciasta do papilotek , następnie po łyżeczce budyniu i znowu łyżka ciasta. I tak do wykończenia składników.


   




 Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka .

Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia .

Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone.
Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki.
Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką.

Smacznego :) 


Muffinki piekły ze mną :

Joasia  
Marzenka  
Bożenka 
Dorotka  
Krysia  
Danusia  
Izioni   
Danusia Z. 
Agnieszka  
Bernadetta  
Justyna  

 

Krem z dyni Piżmowej .



Mamy sezon na dynię , więc nie może obejść się bez przepysznego kremu z dyni :) Dzisiaj przygotowałam rozgrzewającą zupkę z dyni piżmowej z grzankami i parmezanem . Chętnych zapraszam do degustacji :) 

Krem podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/





Składniki :

Około 1/2 kg dyni piżmowej
3, 4 ziemniaki
1 marchewka
Vegeta, pieprz , szczypta chilli do smaku
 

Grzanki 
Parmezan lub zwykły ser żółty

3 łyżki masła
3 łyżki śmietanki 12 %
3 ząbki czosnku 

bulion lub woda 


Wykonanie :

Dynię obrać , umyć i pokroić w kostkę .
Ziemniaki i marchew obrać , umyć i także pokroić w kostkę.

W garnku rozpuścić masło wrzucić dynię, czosnek  , marchew i lekko zeszklić.
Następnie dodać ziemniaki i wszystko zalać bulionem lub wodą na 2, 3 cm powyżej warzyw .
Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Następnie przyprawić do smaku , vegetą , pieprzem i chilli .

Wszystko zmiksować na krem .



Krem przelać do garnka dodać śmietankę.
Podawać posypane serem i grzankami .

Pyszne , proste , rozgrzewające.

Smacznego :)

czwartek, 24 września 2015

Tost francuski z dżemem malinowym .

Witajcie :) to tak na szybko z rana zapraszam na śniadanko i pyszny Tost francuski 
                z cynamonem i wanilią a do tego swojski dżemik z malin  , myy jak ja go uwielbiam do porannej kawy :)
Może nie wygląda pięknie ale w smaku pycha jeśli ktoś lubi cynamon oczywiście :)

Tosty podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/


 Składniki :

Kilka kromek chałki ( może być już sucha )
3 jajka
około 50 ml śmietanki 12 %
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu 
cukier do smaku 

masło do smażenia 

Dżem malinowy 

Wykonanie :

Chałkę pokroić w kromki w zależności od zapotrzebowania :)

Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym cynamonem , śmietanką i cukrem ( w zależności od tego jakie słodkie lubicie ).

Każdą kromkę maczać w jajku ze śmietanką.


Smażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor.


Podawać z dżemem malinowym lub takim jaki lubicie najbardziej .

Smacznego :) 

 
  Drugie życie pieczywa

środa, 23 września 2015

Zapiekanka z makaronem , mięsem mielonym i pieczarkami .

Witajcie :)  Moje dzieci coś ostatnio mają zachcianki na zapiekanki :)
              Dzisiaj przygotowałam z przepyszny Makaronem Polskim rurki http://www.makarony.pl/
    mięsem mielonym , pieczarkami , zapiekaną z sosem serowym.
Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl/
                                Zapraszam :)




Składniki :

Paczka makaronu rurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich )
0,5 kg mielonego mięsa
1 cebula duża
2  sosy serowe z pomysłu na . Winiary.
około 7 dużych pieczarek
1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki.
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka płaska ostrej papryki
250 ml śmietanki 12 %
2 szklanki startego żółtego sera
 
wykonanie :

Makaron ugotować all dente.
Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić  w półplasterki 
W rondlu rozgrzać około 4 łyżek oliwy przełożyć mięso  , dodać cebulę ,  zioła prowansalskie i paprykę. chwilę podsmażyć.
Przyprawić do smaku solą pieprzem .

Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną.

W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać.

Warstwy :

Połowa makaronu.
Szklanka sera żółtego startego
Mięso z pieczarkami
Reszta makaronu
1 szklanka sera żółtego 
Sos pomidorowo - serowy

Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem. 

Smacznego :) 

Drukuj