Witajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny francuski deser Creme brulee.
Przygotowywany jest na bazie jajek , śmietanki z wanilią i uwieńczony karmelem.
Jeśli ktoś nie jadł tego deseru to powiem że przypomina troszkę krem budyniowy.
Deser podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold http://www.porcelanabogucice.pl/firma_pl.php?mod_left=menu_left_firma&mod_center=firma/oferta
Zapraszam :)
Przepis na ten deser znalazłam w gazetce Polo.
Składniki :
5 jajek
300 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru
1 laska wanilii lu cukier waniliowy
4 łyżki cukru trzcinowego + 4 łyżki wody
maliny do dekoracji
mus malinowy
Wykonanie :
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na kogel mogel.
Śmietankę zagotować z laską wanilii lub cukrem waniliowym.( laskę wanilii potem wyciągamy )
Zagotowaną śmietankę dodawać do żółtek ciągle ubijając.
Kokilki wysmarować masłem, masę przelać przez sitko.
Wlać do kokilek .
Metalową blaszkę napełnić wodą tak aby sięgała do połowy kokilek , wstawić kokilki.
Piec około 50 minut w temperaturze 120 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika schłodzić w lodówce.
Na patelni rozpuścić cukier trzcinowy z 4 łyżkami wody .
Polać deser .
Udekorować musem z malin i malinami , lub dowolnymi owocami .
Smacznego :)
września 29, 2015
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Wygląda wspaniale :) Ja ciągle przymierzam się do kupna palnika żeby zrobić swoją wersje :) Twoja wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) też nie mam palnika :) dlatego karmel zrobiłam w taki sposób :)
UsuńBardzo lubię ten deser. Jego delikatność i smak :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńAsiu, deser wygląda niebiańsko!!! Wspaniale, że go przyrządziłaś. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńUwielbiam ten deser :)
OdpowiedzUsuńFrancja elegancja - krem pięknie przyrumieniony i do tego te maliny ... :}
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń