Dzień dobry:)
Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto kretowisko. Znacie kopiec kreta o kształcie kopuły? to ciasto upiekłam w dużej blaszce więc musi nazywać się kretowisko:) Pyszne i proste w wykonaniu.
Jeśli raz spróbujecie takiego swojskiego nigdy więcej nie kupicie tego z pudełka. Idealne do kawki i szybko znika z talerzyków.
Zapraszam:)
Składniki na biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru ( szklanka o poj. 250 ml)
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki gorzkiego kakao
1 opakowani budyniu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody
Składniki na masę śmietanowo-galaretkową:
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe + 500 ml przegotowanej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
około 6 dużych bananów
blaszka o wym: 35/35 cm
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty biały krem.
Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy olej, wodę i jeszcze raz mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie papier.Papier wkładamy ponownie do blaszki.W koło biszkoptu zostawiamy 1 cm rant i z środka delikatnie wydrążamy ciasto spód ma mieć około 2 cm, resztę ciasta kruszymy tak jak w kopcu kreta.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy galaretkę jeszcze chwilę mieszając i posiekaną czekoladę.
Na spód ciasta wykładamy tak około 1 cm kremu, następnie układamy banany i zalewamy resztą masy śmietanowo-galaretkowej.Na śmietanę kruszymy ciasto lekko dociskając.
Odstawiam do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc.
Ciasto kroimy z bocznej strony tak żeby w przekroju był widoczny cały okrągły banan.
Kopiec kreta:) Nigdy go nie piekłam, ale miałam okazję spróbować, pyszne ciasto, wprost rozpływa się w buzi:) Ja również Cię pozdrawiam Joasiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana:)
UsuńNo ciasto pyszne, ale jak zwykle nie ma czasu ;/ no coz
UsuńUwielbiam to ciasto, pycha☺
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszne:)
UsuńAle smakowicie wygląda. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuń😘
UsuńWygląda mega apetycznie, banany w środku bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńA to dobre, kretowisko :D
OdpowiedzUsuń😊
UsuńNa pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam Uleńko ♥️
UsuńChyba wszystkie Twoje ciasta niesamowicie kuszą <3
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana ♥️
Usuńciasto - marzenie:)
OdpowiedzUsuńPolecam Olu:)
Usuńale wygląda apetycznie. :) super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko:)
Usuńbardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńFajną nazwę wymyśliłaś :D Ja znam kopiec kreta z domu rodzinnego. Wtedy się go robiło z kartonika kupowanego w sklepie :D Jakoś zapomniałam o tym cieście, a przecież tak łatwo można zrobić domową wersję samodzielnie. Dzięki Twojemu kretowisku może zrobię w najbliższym czasie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Ania