https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

lutego 23, 2020

Kretowisko


Dzień dobry:) 
 Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto kretowisko. Znacie kopiec kreta o kształcie kopuły? to ciasto upiekłam w dużej blaszce więc musi nazywać się kretowisko:) Pyszne i proste w wykonaniu.
Jeśli raz spróbujecie takiego swojskiego nigdy więcej nie kupicie tego z pudełka. Idealne do kawki i szybko znika z talerzyków.
Zapraszam:)


Składniki na biszkopt kakaowy:

5 jajek
3/4 szklanki cukru ( szklanka o poj. 250 ml)
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki gorzkiego kakao
1 opakowani budyniu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody


 Składniki na masę śmietanowo-galaretkową:

500 ml śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe + 500 ml przegotowanej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

około 6 dużych bananów

blaszka o wym: 35/35 cm

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gęsty biały krem.
Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy olej, wodę i jeszcze raz mieszamy. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie papier.Papier wkładamy ponownie do blaszki.W koło biszkoptu zostawiamy 1 cm rant i z środka delikatnie wydrążamy ciasto spód ma mieć około 2 cm, resztę ciasta kruszymy tak jak w kopcu kreta.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy galaretkę jeszcze chwilę mieszając i posiekaną czekoladę.
Na spód ciasta wykładamy tak około 1 cm kremu, następnie układamy banany i zalewamy resztą masy śmietanowo-galaretkowej.Na śmietanę kruszymy ciasto lekko dociskając.
Odstawiam do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc.
Ciasto kroimy z bocznej strony tak żeby w przekroju był widoczny cały okrągły banan.
Życzę udanych wypieków :) 



23 komentarze:

  1. Kopiec kreta:) Nigdy go nie piekłam, ale miałam okazję spróbować, pyszne ciasto, wprost rozpływa się w buzi:) Ja również Cię pozdrawiam Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega apetycznie, banany w środku bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba wszystkie Twoje ciasta niesamowicie kuszą <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajną nazwę wymyśliłaś :D Ja znam kopiec kreta z domu rodzinnego. Wtedy się go robiło z kartonika kupowanego w sklepie :D Jakoś zapomniałam o tym cieście, a przecież tak łatwo można zrobić domową wersję samodzielnie. Dzięki Twojemu kretowisku może zrobię w najbliższym czasie...
    Pozdrawiam ciepło,
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger