https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 29, 2015

Bułeczki Dynie .

Mamy sezon na dynię więc muszą być bułeczki maślane z dynią i powidłami .
 Pyszne i proste w wykonaniu , w sam raz do kawki jak i na śniadanie :)
                             
Bułeczki podałam na  porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki Zapraszam :)

                

 Składniki :


500 g mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła 
3 żółtka 
1 jajko  
1 niepełna szklanka mleka
 5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1/2 szklanki startej dyni

domowe  powidła śliwkowe

1 jajko roztrzepane
cukier trzcinowy 

Wykonanie :

Z połowy mleka , 2 łyżek cukru , 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia.
Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem cukrem waniliowym i cynamonem .
Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie masło i chwilę zagniatać , na końcu dodać startą dynię i jeszcze raz wyrobić.
Jeśli ciasto wyda Wam się jeszcze klejące dodajcie więcej mąki , wszystko zależy jaką dacie dynię czy soczystą czy bardziej suchą.
Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia .   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę , następnie zrobić wałek i odcinać około 3,4 cm kawałki , następnie formujemy w kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i  dobrze zlepiamy . 
Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę .
I tak do wykończenia ciasta .
   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki  .
Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia.
Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu i przestygnięciu delikatnie ściągamy nić.

Smacznego :)                                                                                Jesienne słodkości!               Czas na śliwki              Sposób na dynię 2015

19 komentarzy:

  1. Asiu ale wspaniałe bułeczki, cudnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te bułeczki, gratuluję pomysły Asiu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygladaja twoje bułeczki Asieńko :) i na pewno pyszne :) uściski od Krysieńki :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne te "dynieczki". Jeszcze takich nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł,częstuję się jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne te Twoje bułeczki Asieńko :) Pozdrawiam Krynia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ślicznie i do tego apetyczne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. te bułeczki muszą smakować znakomicie :) a jak musiało w domu pachnieć jak się piekły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to słodko wygląda ! Cudne są te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger