wtorek, 29 września 2015

Bułeczki Dynie .

Mamy sezon na dynię więc muszą być bułeczki maślane z dynią i powidłami .
 Pyszne i proste w wykonaniu , w sam raz do kawki jak i na śniadanie :)
                             
Bułeczki podałam na  porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki Zapraszam :)

                

 Składniki :


500 g mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła 
3 żółtka 
1 jajko  
1 niepełna szklanka mleka
 5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1/2 szklanki startej dyni

domowe  powidła śliwkowe

1 jajko roztrzepane
cukier trzcinowy 

Wykonanie :

Z połowy mleka , 2 łyżek cukru , 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia.
Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem cukrem waniliowym i cynamonem .
Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie masło i chwilę zagniatać , na końcu dodać startą dynię i jeszcze raz wyrobić.
Jeśli ciasto wyda Wam się jeszcze klejące dodajcie więcej mąki , wszystko zależy jaką dacie dynię czy soczystą czy bardziej suchą.
Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia .   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę , następnie zrobić wałek i odcinać około 3,4 cm kawałki , następnie formujemy w kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i  dobrze zlepiamy . 
Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę .
I tak do wykończenia ciasta .
   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki  .
Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia.
Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu i przestygnięciu delikatnie ściągamy nić.

Smacznego :)                                                                                Jesienne słodkości!               Czas na śliwki              Sposób na dynię 2015

26 komentarzy:

  1. Asiu ale wspaniałe bułeczki, cudnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te bułeczki, gratuluję pomysły Asiu

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygladaja twoje bułeczki Asieńko :) i na pewno pyszne :) uściski od Krysieńki :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne te "dynieczki". Jeszcze takich nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł,częstuję się jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne te Twoje bułeczki Asieńko :) Pozdrawiam Krynia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ślicznie i do tego apetyczne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. te bułeczki muszą smakować znakomicie :) a jak musiało w domu pachnieć jak się piekły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to słodko wygląda ! Cudne są te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj