środa, 30 września 2015

Oliwkowa tapenada .

Uwielbiam oliwki i mogła bym je jeść w każdej postaci , na śniadanie , obiad i kolację .
Dzisiaj chciałam Was zaprosić na zieloną Tapenadę , pyszną ,prostą w wykonaniu w sam raz dla smakoszy oliwek :)
Przepis znalazłam w książce Pyszne 25 .
Pastę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin .


Składniki :
 100 g zielonych oliwek
  3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
1 łyżka uprażonych migdałów w płatkach
1 łyżka tartego parmezanu
0,5 papryczki chilli
świeży tymianek
sól. pieprz

Wykonanie :

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na pastę.
Przyprawić do smaku solą lub pieprzem.
Pastę podawać z grzankami , można też przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodowce .

Smacznego :) 
  

3 komentarze:

  1. To zdecydowanie pasta, którą z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych past :) wyrazista i idealna do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń