września 25, 2015

Krem z dyni Piżmowej .



Mamy sezon na dynię , więc nie może obejść się bez przepysznego kremu z dyni :) Dzisiaj przygotowałam rozgrzewającą zupkę z dyni piżmowej z grzankami i parmezanem . Chętnych zapraszam do degustacji :) 

Krem podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/





Składniki :

Około 1/2 kg dyni piżmowej
3, 4 ziemniaki
1 marchewka
Vegeta, pieprz , szczypta chilli do smaku
 

Grzanki 
Parmezan lub zwykły ser żółty

3 łyżki masła
3 łyżki śmietanki 12 %
3 ząbki czosnku 

bulion lub woda 


Wykonanie :

Dynię obrać , umyć i pokroić w kostkę .
Ziemniaki i marchew obrać , umyć i także pokroić w kostkę.

W garnku rozpuścić masło wrzucić dynię, czosnek  , marchew i lekko zeszklić.
Następnie dodać ziemniaki i wszystko zalać bulionem lub wodą na 2, 3 cm powyżej warzyw .
Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Następnie przyprawić do smaku , vegetą , pieprzem i chilli .

Wszystko zmiksować na krem .



Krem przelać do garnka dodać śmietankę.
Podawać posypane serem i grzankami .

Pyszne , proste , rozgrzewające.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz