Mamy sezon na dynię , więc nie może obejść się bez przepysznego kremu z dyni :) Dzisiaj przygotowałam rozgrzewającą zupkę z dyni piżmowej z grzankami i parmezanem . Chętnych zapraszam do degustacji :)
Krem podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/
Składniki :
Około 1/2 kg dyni piżmowej
3, 4 ziemniaki
1 marchewka
Vegeta, pieprz , szczypta chilli do smaku
Grzanki
Parmezan lub zwykły ser żółty
3 łyżki masła
3 łyżki śmietanki 12 %
3 ząbki czosnku
bulion lub woda
Wykonanie :
Dynię obrać , umyć i pokroić w kostkę .
Ziemniaki i marchew obrać , umyć i także pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło wrzucić dynię, czosnek , marchew i lekko zeszklić.
Następnie dodać ziemniaki i wszystko zalać bulionem lub wodą na 2, 3 cm powyżej warzyw .
Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Następnie przyprawić do smaku , vegetą , pieprzem i chilli .
Wszystko zmiksować na krem .
Krem przelać do garnka dodać śmietankę.
Podawać posypane serem i grzankami .
Pyszne , proste , rozgrzewające.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz