Od jakiegoś czasu chodził za mną sero - makowiec ,w końcu się zebrałam i go upiekłam :) przepis znalazłam w starej książce kucharskiej no i postanowiłam go wypróbować . Zauważyłam że większość z nas piecze makowce tylko na święta a przecież to takie pyszne ciasto , jeśli ktoś lubi mak oczywiście Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/ Zapraszam :)
Składniki na sernik :
1 kg sera białego pół tłustego
1/2 kostki masła
6 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki cukru
Składniki na ciasto makowe :
250 g maku
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
4 łyżki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie sernika :
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem .Dodać ser i wymieszać.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać.
Do sera dodawać partiami ubitą pianę i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 24 /36 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser.
Wykonanie ciasta makowego:
Suchy mak zmielić .
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .
Dodać mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać .
Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę makową wyłożyć na ser.
Piec w temperaturze 170/ 180 stopni około 60 /65 minut , gdy włożycie patyczek w warstwę makową i będzie suchy to znaczy że jest upieczone .
Po przestygnięciu polać dowolną polewą.
Ja zawsze robię polewę z 2 tabliczek czekolady Milka i 1,2 łyżek śmietanki.
Wierzch posypać migdałami lub wiórkami
kokosowymi.
Smacznego :)
Asia pyszne ciasto,częstuję się kawałeczkiem;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPyszny, też bym chętnie zjadła
OdpowiedzUsuńZapraszam Majeczko :)
Usuńuwielbiam połączenie sera i maku :) ciasto na pewno było pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak Mariolu , było pyszne :)
UsuńSUper, smak dzieciństwa - moja mama taki piekła na każde Święta :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://rategazelle.blogspot.com/
Asiu, cieszę się, że przypomniałaś mi przepis. Ciasto jest obłędne w smaku, a ja tak dawno go nie piekłam :) Super!!!
OdpowiedzUsuń