września 23, 2015

Zapiekanka z makaronem , mięsem mielonym i pieczarkami .

Witajcie :)  Moje dzieci coś ostatnio mają zachcianki na zapiekanki :)
              Dzisiaj przygotowałam z przepyszny Makaronem Polskim rurki http://www.makarony.pl/
    mięsem mielonym , pieczarkami , zapiekaną z sosem serowym.
Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl/
                                Zapraszam :)




Składniki :

Paczka makaronu rurki ( ja użyłam z Makaronów Polskich )
0,5 kg mielonego mięsa
1 cebula duża
2  sosy serowe z pomysłu na . Winiary.
około 7 dużych pieczarek
1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki.
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka płaska ostrej papryki
250 ml śmietanki 12 %
2 szklanki startego żółtego sera
 
wykonanie :

Makaron ugotować all dente.
Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
Pieczarki umyć i pokroić  w półplasterki 
W rondlu rozgrzać około 4 łyżek oliwy przełożyć mięso  , dodać cebulę ,  zioła prowansalskie i paprykę. chwilę podsmażyć.
Przyprawić do smaku solą pieprzem .

Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną.

W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać.

Warstwy :

Połowa makaronu.
Szklanka sera żółtego startego
Mięso z pieczarkami
Reszta makaronu
1 szklanka sera żółtego 
Sos pomidorowo - serowy

Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem. 

Smacznego :) 

10 komentarzy: