lipca 30, 2015

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi i ziarenkami Migdałowy przylądek

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi  i ziarenkami Migdałowy przylądek
Witajcie :)
              Ostatnio kupiłam fajne foremki do ciasteczek i oczywiście musiałam je wypróbować :)
Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka z przepysznymi  Powidłami śliwkowymi firmy Orzech   oraz posypką z Prażonych ziarenek z Ziarenkowa  :)





 




Składniki :

3,5 szklanki mąki
2 cukry waniliowe
3 żółtka 
1 kostka masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1  szklanka cukru 

Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech  
Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek 

Wykonanie :

Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść   , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy . Wykrawać foremką ciasteczka na środku zrobić wgłębienie , nałożyć powidła i posypać ziarenkami.

Ja użyłam takich foremek , a wy wykrawajcie ciasteczka takimi jakie macie .





Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec na złoty kolor .

Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów firmy Orzech   http://www.orzech.com.pl/




PiknikUczta pod gołym niebemZ dziećmi i dla dzieci

lipca 28, 2015

Piernik na dżemie

Piernik na dżemie
Ostatnio chodził za mną piernik taki na dżemie , pamiętam jak miałam 14 lat i pierwszy raz go upiekłam byłam taka szczęśliwa że wszystkim smakował no i nie wyszedł zakalec :) któregoś dnia przeglądałam stare zeszyty z przepisami których dawno nie używałam i wpadłam właśnie na ten przepis , prosty i pyszny pierniczek :)  jeśli macie ochotę to zapraszam :)


lipca 28, 2015

Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem

Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem
Witajcie :) 
                   Zapraszam dzisiaj na pyszne i proste danie , makaron z kotlecikami w  sosie  pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/   , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia .






Składniki :
 1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech
1 kg mięsa mielonego z szynki
1 duże jajko
1 cebula
około 5 łyżek bułki tartej  do mięsa 
1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików
sól , pieprz do smaku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 
1/2 szklanki oliwy do smażenia 

Wykonanie :

Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami .
Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.




Sos pieczarkowy przelewamy do garnka , przyprawiamy do smaku ( nie koniecznie ) 
przekładamy kotleciki i odstawiamy na około godzinkę aby smaki się przegryzły.

Podajemy z ugotowanym  makaronem lub ziemniakami. 

http://www.orzech.com.pl/

Smacznego :)

lipca 27, 2015

Witajcie :)

           Zapraszam Was do wypróbowania pysznych produktów firmy Orzech 
 http://www.orzech.com.pl/


 

lipca 13, 2015

Jagodzianki

Jagodzianki
Witajcie :)
               Zapraszam na jagodzianki , pyszne , proste w wykonaniu , w sam raz do kawki lub na śniadanie z mlekiem :)







  Składniki :

0,5 kg mąki + trochę do podsypywania
5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłego mleka na rozczyn 
1 cukier waniliowy
100 g roztopionej margaryny
3 jajka

2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru

Kruszonka :

100 g margaryny
około 1/2 szklanki cukru
około 1 szklanki mąki

Wykonanie rozczynu:

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 2  łyżki cukru, 2 łyżki mąki , wlać  1/2 szklanki ciepłego mleka i dobrze wymieszać , ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Przykryć folią lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia.


Do dużej miski wsypać resztę , mąki , cukru , dodać cukier waniliowy , roztrzepane  jajka mleko i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto .

Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Musi podwoić swoją objętość.

Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę .

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać koła .

Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód.
Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę , na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układać bułeczki złączeniem do spodu.

Przykryć ściereczką  i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia .
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni około 15 / 20 minut  na złoty kolor . Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc sami musicie kontrolować czas pieczenia .

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 


                         

lipca 07, 2015

Sernik na zimno z wiśniami

Sernik na zimno z wiśniami
Witajcie :) Dzisiaj zapraszam na pyszny Sernik na zimno z wiśniami , w sam raz na upalne dni :)










Składniki :

500 g sera ricotta
600 g śmietany kremówki
4 łyżki żelatyny
100 g cukru
2 cukry waniliowe

0,5 kg wiśni
1/2  szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 żelfix Dr. Oetkera
200 ml   napoju wiśniowego tymbark

Wykonanie :

W naczyniu miksującym utrzeć ser z cukrem i cukrem waniliowym .
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody  i na chwilę odstawić .
Ser połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.
Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać , dodać 2 łyżki masy serowej i zahartować. Wlać do sera i dobrze wymieszać.

Do okrągłej formy lub naczynia żaroodpornego wleć ser  i odstawić do lodówki aby dobrze zastygło.

Wiśnie umyć wydrylować , przełożyć do garnka , wsypać cukier i cukier waniliowy , gotować aż wiśnie zmiękną .
Na końcu wlać napój wiśniowy i stopniowo ciągle mieszając dosypywać żelfix .
Odstawić do przestygnięcia .
Zimne wyłożyć na masę serową i odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.


Smacznego :)  

   



lipca 06, 2015

Ciasto z porzeczkami według Siostry Anastazji

Ciasto z porzeczkami według Siostry Anastazji
Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na oleju z porzeczkami według Siostry Anastazji , przepis troszkę zmieniłam , dodałam kruszonkę i zamiast jagód porzeczki i Ziarenka z Ziarenkowa Cynamonowy Raj  :)







 Składniki :

300 g mąki 
300 g cukru
1 cukier waniliowy 
1 szklanka oleju
8 jajek
3 łyżki Ziarenek  z Ziarenkowa Cynamonowy Raj

0,5 kg porzeczek 
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

kruszonka:

1 szklanka mąki 
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki zagnieść.

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę z proszkiem , ciągle mieszając mikserem.

Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia .

Przelać ciast .
Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku.
Wymieszać z cukrem i bułką tartą .
Delikatnie wyłożyć na ciasto .
Wierzch posypać kruszonką .



Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka . Ja piekę z termo obiegiem więc mój czas pieczenia jest krótszy. 
Po przestygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem .



Smacznego :) 

 
Zapraszam do wypróbowania przepysznych prażonych ziarenek z  Ziarenkowa dostępnych tu :

http://www.ziarenkowo.com/

lipca 06, 2015

Gofry biszkoptowe

Gofry biszkoptowe
Witajcie :) Ostatnio moje wypieki powstawały poza domem :) 
                      Zapraszam na pyszne i lekkie   gofry biszkoptowe z dżemem wiśniowym i serkiem malinowo jagodowym :)  smakowały wyśmienicie i szybko znikały.








Składniki :


1 szklanka mąki tortowej 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
3 łyżki oleju 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dżem z wiśni 
Serek kremowy malina z jagodą Almette

Wykonanie :

 Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem . 

Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować margaryną lub olejem .

Upieczone gofry przekładać dżemem wiśniowym , wierzch udekorować serkiem kremowym i wisienką.

Smacznego :)

lipca 01, 2015

Schab z warzywami pieczony w rękawie

Schab z warzywami pieczony w rękawie
      Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny soczysty schab z warzywami pieczony w rękawie .



Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger