Składniki :
300 g mąki
300 g cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju
8 jajek
3 łyżki Ziarenek z Ziarenkowa Cynamonowy Raj
0,5 kg porzeczek
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść.
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę z proszkiem , ciągle mieszając mikserem.
Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia .
Przelać ciast .
Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku.
Wymieszać z cukrem i bułką tartą .
Delikatnie wyłożyć na ciasto .
Wierzch posypać kruszonką .
Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka . Ja piekę z termo obiegiem więc mój czas pieczenia jest krótszy.
Po przestygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem .
Smacznego :)
Zapraszam do wypróbowania przepysznych prażonych ziarenek z Ziarenkowa dostępnych tu :
http://www.ziarenkowo.com/
Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo smaczne ciasteczko :) chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńCiasto musi być przepyszne (:
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńWyglądają szałowo;)
Wspaniale wygląda Asiu :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, bynajmniej tak wygląda
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :)
Usuńdziś wypróbowałam przepis . wyszedł przepyszny ;))
OdpowiedzUsuńCieszę się że ciasto smakowało :)
Usuń