Witajcie :)
Zapraszam na jagodzianki , pyszne , proste w wykonaniu , w sam raz do kawki lub na śniadanie z mlekiem :)
Składniki :
0,5 kg mąki + trochę do podsypywania
5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłego mleka na rozczyn
1 cukier waniliowy
100 g roztopionej margaryny
3 jajka
2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru
Kruszonka :
100 g margaryny
około 1/2 szklanki cukru
około 1 szklanki mąki
Wykonanie rozczynu:
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki , wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka i dobrze wymieszać , ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Przykryć folią lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać resztę , mąki , cukru , dodać cukier waniliowy , roztrzepane jajka mleko i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto .
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Musi podwoić swoją objętość.
Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę .
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1cm , szklanką wykrawać koła .
Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód.
Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę , na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układać bułeczki złączeniem do spodu.
Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia .
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 / 20 minut na złoty kolor . Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc sami musicie kontrolować czas pieczenia .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
lipca 13, 2015
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Dużo tych bułeczek wyszło, chyba się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszne jagodzianki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJagodzianki uwielbiam. Super ci wyszły Asiu :-)
OdpowiedzUsuńPycha! U mnie też jagodzianki, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPiękności ,pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż mi smaka narobiłaś, takie ajgodzianki to moje dzieciństwo u babci na wsi
OdpowiedzUsuńTo się częstuj :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki!!! Twoje wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńNie ma lata bez puchatych jagodzianek :D
OdpowiedzUsuń:) to prawda :)
Usuń