poniedziałek, 13 lipca 2015

Jagodzianki

Witajcie :)
               Zapraszam na jagodzianki , pyszne , proste w wykonaniu , w sam raz do kawki lub na śniadanie z mlekiem :)







  Składniki :

0,5 kg mąki + trochę do podsypywania
5 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłego mleka na rozczyn 
1 cukier waniliowy
100 g roztopionej margaryny
3 jajka

2 szklanki jagód
1/2 szklanki cukru

Kruszonka :

100 g margaryny
około 1/2 szklanki cukru
około 1 szklanki mąki

Wykonanie rozczynu:

Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 2  łyżki cukru, 2 łyżki mąki , wlać  1/2 szklanki ciepłego mleka i dobrze wymieszać , ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Przykryć folią lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia.


Do dużej miski wsypać resztę , mąki , cukru , dodać cukier waniliowy , roztrzepane  jajka mleko i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto .

Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Musi podwoić swoją objętość.

Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę .

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać koła .

Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie , nakładać po 2 łyżeczki jagód.
Zlepić w koło jak pieroga , następnie kształtować owalną bułeczkę , na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układać bułeczki złączeniem do spodu.

Przykryć ściereczką  i odstawić na około 30 minut do podrośnięcia .
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni około 15 / 20 minut  na złoty kolor . Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc sami musicie kontrolować czas pieczenia .

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 


                         

18 komentarzy:

Drukuj