stycznia 08, 2015

Piątnica

                Zapraszam do wypróbowania wyśmienitych produktów Piątnica :)
             Podaję link gdzie można je kupić     http://piatnica.net/   

Produkty Piątnica są w bardzo praktycznych i ładnych opakowaniach :)






1.)


                                Witajcie :)
U mnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :)  Chili Con Carne .
       Takie danie można podawać z ryżem lub
                tortillami .                       

                           Zapraszam :)








 Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .


Składniki :
Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe . 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 papryka czerwona Około 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Piątnica 1 łyżka czerwonej papryki   Piątnica 1 łyżka przyprawy pomidory, czosnek , bazylia Piątnica olej do smażenia około 5 łyżek 1/2 łyżeczki kminu  rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  chilli w proszku według waszego smaku 3 ząbki czosnku posiekanego
Wykonanie :
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek ) Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki  bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić  do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję.
Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać z makaronem też dobrze smakuje .
Smacznego :)

 *******************************************************

2.)


Potrawka z kurczaka


Witajcie :) na pewno przejadły już Wam się świąteczne dania :)  i zjedli byście coś innego :)
ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :)
                     Zapraszam :)



  Składniki :

Około 600 g piersi z kurczaka
3 duże marchewki
Kawałek pora
1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju
5 ogórków korniszonych
Sos pieczeniowy Winiary
Vegeta
Przyprawa naturalna Piątnica
Przyprawa do kurczaka Piątnica
Pieprz ziołowy Piątnica



Wykonanie;

Piersi umyć i pokroić w paseczki .
Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki.
Ogórki pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .
Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.
Dolać około 2 szklanek  wody lub bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .
Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.
Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać.

Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.

Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą 


Smacznego :)



*******************************************
 3.)


Gołąbki


Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)



  Składniki :

1 kg ryżu
1 kg mięsa
1 duża kapusta włoska
Pieprz ziołowy Piątnica
Bazylia Piątnica
Papryka czerwona słodka Piątnica 
Vegeta

Wykonanie;

Kapustę sparzyć aby liście zmiękły.
Ryż ugotować na sypko.
Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie .
Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać.

Na liść nakładać farsz i zwijać.

Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Podawać z sosem pomidorowym .

Smacznego :) 


******************************************

4.)

Żeberka w miodzie i chilli


               Zapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica .
           Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli .






 Składniki ;

Około 1 kg żeberek
1 szklanka dobrej oliwy
Bazylia Piątnica
Zioła prowansalskie Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
Czosnek granulowany
3 łyżki miodu
Cytryna
Szczypta rozmarynu , tymianku
1 łyżeczka musztardy
Szczypta  chili
Vegeta

Wykonanie;

Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .
Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .

Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .
Piec w temperaturze 180 stopni około 1/ do 1,5 godziny.
Kochani ilość przypraw zależy już od waszego smaku :)

Smacznego :)



*****************************************

4.)


Ryba po grecku


Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :)
Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :)




 

Składniki :

Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )
Około 8 marchewek
2 cebule
Vegeta
Pieprz ziołowy Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Oliwa do smażenia ryby
Mąka do panierowania ryby


Wykonanie :

Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .
Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .
Cebulę pokroić w paseczki lub pół talarki .
Dodać pieprz , paprykę, vegetę i wymieszać z marchewką i cebulą.

W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.

W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .

Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać na ciepło lub zimno .

Smacznego :)


*******************************************

5.)


Mini pita z kurczakiem


.Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita
          Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś )
  Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie   chlebków .

Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam  je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
                    Zapraszam :)







Składniki :

250 g mąki
2,5 dag drożdży
150 ml letniej wody
2 łyżeczki płaskie soli 
1 łyżeczka  ziół prowansalskich  Piątnica 
1 łyżka oliwy


Kawałek upieczonego kurczaka 
1 cebulka 
szczypta czosnku granulowanego , vegeta




Kawałek upieczonego kurczaka  1 cebulka  szczypta czosnku granulowanego , vegeta

Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę z ziołami . W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może  kleić się  do rąk. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia .
Kurczaka drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę i przyprawić do smaku . Chwilkę podsmażyć na oliwie.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienki placek Wycinać duże lub małe koła.
Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około  15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)

*****************************************

3 komentarze:

  1. Kochana czy można z tą firmą jakoś nawiązać współpracę?
    Miałabym taką chęć z moim kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też szczerze polecam, produkty mają świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. Nataleczko wejdż w linka i tam masz kontakt na stronie :) ja tez dopiero zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger