https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 08, 2015

Piątnica

                Zapraszam do wypróbowania wyśmienitych produktów Piątnica :)
             Podaję link gdzie można je kupić     http://piatnica.net/   

Produkty Piątnica są w bardzo praktycznych i ładnych opakowaniach :)






1.)


                                Witajcie :)
U mnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :)  Chili Con Carne .
       Takie danie można podawać z ryżem lub
                tortillami .                       

                           Zapraszam :)








 Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .


Składniki :
Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe . 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 papryka czerwona Około 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Piątnica 1 łyżka czerwonej papryki   Piątnica 1 łyżka przyprawy pomidory, czosnek , bazylia Piątnica olej do smażenia około 5 łyżek 1/2 łyżeczki kminu  rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  chilli w proszku według waszego smaku 3 ząbki czosnku posiekanego
Wykonanie :
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek ) Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki  bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić  do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję.
Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać z makaronem też dobrze smakuje .
Smacznego :)

 *******************************************************

2.)


Potrawka z kurczaka


Witajcie :) na pewno przejadły już Wam się świąteczne dania :)  i zjedli byście coś innego :)
ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :)
                     Zapraszam :)



  Składniki :

Około 600 g piersi z kurczaka
3 duże marchewki
Kawałek pora
1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju
5 ogórków korniszonych
Sos pieczeniowy Winiary
Vegeta
Przyprawa naturalna Piątnica
Przyprawa do kurczaka Piątnica
Pieprz ziołowy Piątnica



Wykonanie;

Piersi umyć i pokroić w paseczki .
Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki.
Ogórki pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .
Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.
Dolać około 2 szklanek  wody lub bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .
Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.
Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać.

Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.

Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą 


Smacznego :)



*******************************************
 3.)


Gołąbki


Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)



  Składniki :

1 kg ryżu
1 kg mięsa
1 duża kapusta włoska
Pieprz ziołowy Piątnica
Bazylia Piątnica
Papryka czerwona słodka Piątnica 
Vegeta

Wykonanie;

Kapustę sparzyć aby liście zmiękły.
Ryż ugotować na sypko.
Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie .
Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać.

Na liść nakładać farsz i zwijać.

Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Podawać z sosem pomidorowym .

Smacznego :) 


******************************************

4.)

Żeberka w miodzie i chilli


               Zapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica .
           Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli .






 Składniki ;

Około 1 kg żeberek
1 szklanka dobrej oliwy
Bazylia Piątnica
Zioła prowansalskie Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
Czosnek granulowany
3 łyżki miodu
Cytryna
Szczypta rozmarynu , tymianku
1 łyżeczka musztardy
Szczypta  chili
Vegeta

Wykonanie;

Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .
Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .

Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .
Piec w temperaturze 180 stopni około 1/ do 1,5 godziny.
Kochani ilość przypraw zależy już od waszego smaku :)

Smacznego :)



*****************************************

4.)


Ryba po grecku


Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :)
Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :)




 

Składniki :

Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )
Około 8 marchewek
2 cebule
Vegeta
Pieprz ziołowy Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Oliwa do smażenia ryby
Mąka do panierowania ryby


Wykonanie :

Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .
Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .
Cebulę pokroić w paseczki lub pół talarki .
Dodać pieprz , paprykę, vegetę i wymieszać z marchewką i cebulą.

W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.

W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .

Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać na ciepło lub zimno .

Smacznego :)


*******************************************

5.)


Mini pita z kurczakiem


.Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita
          Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś )
  Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie   chlebków .

Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam  je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
                    Zapraszam :)







Składniki :

250 g mąki
2,5 dag drożdży
150 ml letniej wody
2 łyżeczki płaskie soli 
1 łyżeczka  ziół prowansalskich  Piątnica 
1 łyżka oliwy


Kawałek upieczonego kurczaka 
1 cebulka 
szczypta czosnku granulowanego , vegeta




Kawałek upieczonego kurczaka  1 cebulka  szczypta czosnku granulowanego , vegeta

Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę z ziołami . W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może  kleić się  do rąk. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia .
Kurczaka drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę i przyprawić do smaku . Chwilkę podsmażyć na oliwie.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienki placek Wycinać duże lub małe koła.
Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około  15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)

*****************************************

3 komentarze:

  1. Kochana czy można z tą firmą jakoś nawiązać współpracę?
    Miałabym taką chęć z moim kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też szczerze polecam, produkty mają świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. Nataleczko wejdż w linka i tam masz kontakt na stronie :) ja tez dopiero zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger