Podaję link gdzie można je kupić http://piatnica.net/
Produkty Piątnica są w bardzo praktycznych i ładnych opakowaniach :)
1.)
Witajcie :)
U mnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :) Chili Con Carne .
Takie danie można podawać z ryżem lub
tortillami .
Zapraszam :)
Moja rodzinka uwielbia sosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej .
Składniki :
Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe . 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 papryka czerwona Około 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Piątnica 1 łyżka czerwonej papryki Piątnica 1 łyżka przyprawy pomidory, czosnek , bazylia Piątnica olej do smażenia około 5 łyżek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne chilli w proszku według waszego smaku 3 ząbki czosnku posiekanego
Wykonanie :
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek ) Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję.
Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać z makaronem też dobrze smakuje .
Smacznego :)
*******************************************************
2.)
Potrawka z kurczaka
ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :)
Zapraszam :)
Składniki :
Około 600 g piersi z kurczaka
3 duże marchewki
Kawałek pora
1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju
5 ogórków korniszonych
Sos pieczeniowy Winiary
Vegeta
Przyprawa naturalna Piątnica
Przyprawa do kurczaka Piątnica
Pieprz ziołowy Piątnica
Wykonanie;
Piersi umyć i pokroić w paseczki .
Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki.
Ogórki pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki .
Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.
Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić do miękkości .
Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.
Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać.
Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.
Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą
Smacznego :)
*******************************************
3.)
Gołąbki
Składniki :
1 kg ryżu
1 kg mięsa
1 duża kapusta włoska
Pieprz ziołowy Piątnica
Bazylia Piątnica
Papryka czerwona słodka Piątnica
Vegeta
Wykonanie;
Kapustę sparzyć aby liście zmiękły.
Ryż ugotować na sypko.
Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie .
Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać.
Na liść nakładać farsz i zwijać.
Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym .
Smacznego :)
******************************************
4.)
Żeberka w miodzie i chilli
Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli .
Składniki ;
Około 1 kg żeberek
1 szklanka dobrej oliwy
Bazylia Piątnica
Zioła prowansalskie Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
Czosnek granulowany
3 łyżki miodu
Cytryna
Szczypta rozmarynu , tymianku
1 łyżeczka musztardy
Szczypta chili
Vegeta
Wykonanie;
Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .
Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .
Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .
Piec w temperaturze 180 stopni około 1/ do 1,5 godziny.
Kochani ilość przypraw zależy już od waszego smaku :)
Smacznego :)
*****************************************
4.)
Ryba po grecku
Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :)
Składniki :
Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )
Około 8 marchewek
2 cebule
Vegeta
Pieprz ziołowy Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Oliwa do smażenia ryby
Mąka do panierowania ryby
Wykonanie :
Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .
Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .
Cebulę pokroić w paseczki lub pół talarki .
Dodać pieprz , paprykę, vegetę i wymieszać z marchewką i cebulą.
W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.
W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać na ciepło lub zimno .
Smacznego :)
*******************************************
5.)
Mini pita z kurczakiem
Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś )
Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie chlebków .
Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
Zapraszam :)Składniki :
250 g mąki
2,5 dag drożdży
150 ml letniej wody
2 łyżeczki płaskie soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich Piątnica
1 łyżka oliwy
Kawałek upieczonego kurczaka
1 cebulka
szczypta czosnku granulowanego , vegeta
Kawałek upieczonego kurczaka 1 cebulka szczypta czosnku granulowanego , vegeta
Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę z ziołami . W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może kleić się do rąk. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia .
Kurczaka drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę i przyprawić do smaku . Chwilkę podsmażyć na oliwie.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienki placek Wycinać duże lub małe koła.
Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)
*****************************************
Kochana czy można z tą firmą jakoś nawiązać współpracę?
OdpowiedzUsuńMiałabym taką chęć z moim kulinarnym :)
Ja też szczerze polecam, produkty mają świetne
OdpowiedzUsuńNataleczko wejdż w linka i tam masz kontakt na stronie :) ja tez dopiero zaczynam :)
OdpowiedzUsuń