niedziela, 21 grudnia 2014

Żeberka w miodzie i chilli

               Zapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica .
           Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli .


 Składniki ;

Około 1 kg żeberek
1 szklanka dobrej oliwy
Bazylia Piątnica
Zioła prowansalskie Piątnica 
Papryka czerwona Piątnica
Czosnek granulowany
3 łyżki miodu 
Cytryna
Szczypta rozmarynu , tymianku
1 łyżeczka musztardy
Szczypta  chili
Vegeta

Wykonanie;

Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .
Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .

Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .
Piec w temperaturze 180 stopni około 1/ do 1,5 godziny.
Kochani ilość przypraw zależy już od waszego smaku :)

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Asiu fajne te Twoje żeberka, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tak podane żeberka to ja chętna jestem, pierwsza wkolejce :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj