https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 16, 2016

Wędlina z szynkowaru - indyk z pieczarkami.


Witajcie :) dzisiaj kolejny przepis na domową wędlinę z szynkowaru. Tym razem wybrałam mięso z indyka i pieczarki. Mięsko jest pyszne, w sam raz na kanapki. Do wędliny użyłam przypraw i szynkowaru od firmy
TRADISMAK - https://www.tradismak.pl/.
 Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

1 kg zmielonej piersi z indyka
6 pieczarek średniej wielkości
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki domowej vegety
1 łyżeczka peklosmaczku K 
1 łyżka przyprawy szecherezada S 
1 łyżka przyprawy rozkosznej  
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka żelatyny  
150 ml wody

szynkowar

Wykonanie :

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek,  dobrze mieszamy. Pieczarki myjemy i kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na suchej patelni, dodajemy do mięsa, żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do mięsa.Jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Przyprawiamy ewentualnie do smaku. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do przegryzienia smaków.
Mięso ściśle ugniatamy w szynkowarze, nakładamy przykrywkę i zamykamy klamrą.Wstawiamy do garnka z wodą, wody ma być pod rant szynkowaru ale tak żeby się nie wlała do mięsa. Gotujemy około 1,5 godziny w temperaturze 90 stopni. Następnie wyciągamy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody, gdy przestygnie wstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej taką wędlinkę  robić wieczorem i odstawić na noc do całkowitego zastygniecia .Ja robiłam rano i oczywiście nie mogłam wytrzymać żeby jej nie spróbować  wcześniej :)  
Smacznego :) 



 

22 komentarze:

  1. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i swojska wędlina. Wiemy co jemy przynajmniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kapitalnie i jest całkiem prosta w przygotowaniu. W zasadzie to taka szynka „light”- pierś z indyka to chude mięsko, a parzenie to bardzo dietetyczna forma obróbki : ) Sądząc też po zdjęciach, wędlina wyszła zwarta, idealna do krojenia i treściwa. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do kanapek i samodzielna przystawka. Kolejny dowód na to, że sklepowa szynka nie umywa się do swojskiej, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, jaki fajny pomysł. Chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka jakby domowa mielonka na kanapki. Ale mi się zachciało takiej buły z takim mięskiem, majonezem i sałatą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie. Takie domowe wędliny są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio się przymierzam do szynkowara, bo coraz częściej robię domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za wspaniały przepis. Napewno zrobię. pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiu wspaniała szyneczka, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłam szynkowar i stoi, jakoś nie mogę się zebrać go pierwszej swojskiej wedliny;(

    OdpowiedzUsuń
  11. Też lubię przygotowywać domowe wytwory. Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe wędliny to najlepsze co można mieć na co dzień do zjedzenia :) Moja babcia właśnie takie robi. Ja też w sumie nie narzekam, bo mimo braku czasu to mam dostęp do wyrobów, które smakują jak swojskie. Produkują ją Karol-Zakłady Mięsne.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger