grudnia 27, 2014

Gołąbki


Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)









 Składniki :

1 kg ryżu
1 kg mięsa
1 duża kapusta włoska
Pieprz ziołowy Piątnica
Bazylia Piątnica
Papryka czerwona słodka Piątnica 
Vegeta

Wykonanie;

Kapustę sparzyć aby liście zmiękły.
Ryż ugotować na sypko.
Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie .
Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać.

Na liść nakładać farsz i zwijać.

Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liściami lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Podawać z sosem pomidorowym .

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger