sobota, 2 kwietnia 2016

Chleb na kwaśnym mleku z otrębami pszennymi.




 Witajcie :) jak sobota to musi być pyszny chlebek.Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba na kwaśnym mleku z otrębami. Powiem tylko że wyszedł przepyszny a przepis znalazłam w książce Ulrike Skadow.
Zostawiam Wam przepis i znikam bo u nas dzisiaj piękna pogoda i szkoda siedzieć w domu :) życzę wszystkim udanego weekendu :) Zapraszam :)




Składniki :

200 ml kwaśnego mleka
30  ml ciepłej wody 
40 g roztopionego masła
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru  
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 
40  g otrąb pszennych 

słonecznik do posypania chleba 

tortownica o  średnicy 23 cm może być troszkę większa

Wykonanie :

Kwaśne mleko wymieszać z wodą i podgrzać, następnie dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę dodać otręby, sól i wymieszać, następnie wlać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto pod koniec wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy,lekko zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem.Przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni około 35/40 minut.


Smacznego :)

  
 

17 komentarzy:

  1. Trudno za Tobą nadążyć:) a każdy przepis ciekawy i warty wypróbowania.
    Brawo!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ! Jak z piekarni :) Dzięki za inspirację, bo dawno już nie robiłam takiego domowgo chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak zapach piekącego się chlebka. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda Asiu :) pachnie w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie, musi smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj