Witajcie :) jak sobota to musi być pyszny chlebek.Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba na kwaśnym mleku z otrębami. Powiem tylko że wyszedł przepyszny a przepis znalazłam w książce Ulrike Skadow.
Zostawiam Wam przepis i znikam bo u nas dzisiaj piękna pogoda i szkoda siedzieć w domu :) życzę wszystkim udanego weekendu :) Zapraszam :)
Składniki :
200 ml kwaśnego mleka
30 ml ciepłej wody
40 g roztopionego masła
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag
40 g otrąb pszennych
słonecznik do posypania chleba
tortownica o średnicy 23 cm może być troszkę większa
Wykonanie :
Kwaśne mleko wymieszać z wodą i podgrzać, następnie dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę dodać otręby, sól i wymieszać, następnie wlać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto pod koniec wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy,lekko zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem.Przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni około 35/40 minut.
Smacznego :)
Asiu wspaniały chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńCudowny i niezwykle apetyczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny bochen ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrudno za Tobą nadążyć:) a każdy przepis ciekawy i warty wypróbowania.
OdpowiedzUsuńBrawo!
Pozdrawiamy:)
Piękny ! Jak z piekarni :) Dzięki za inspirację, bo dawno już nie robiłam takiego domowgo chlebka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulinko :)
UsuńNie ma to jak zapach piekącego się chlebka. Pycha :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Asiu :) pachnie w całym domu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, musi smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńTo prawda domowy najlepszy :)
UsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDomowy chleb najsmaczniejszy 😊
OdpowiedzUsuń