stycznia 08, 2015

Mini pita z kurczakiem

.Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita
          Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś ) 
  Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie   chlebków .
Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam  je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
                    Zapraszam :)
          







  Składniki :

250 g mąki
2,5 dag drożdży
150 ml letniej wody
2 łyżeczki płaskie soli 
1 łyżeczka  ziół prowansalskich  Piątnica 
1 łyżka oliwy


Kawałek upieczonego kurczaka 
1 cebulka 
szczypta czosnku granulowanego , vegeta


Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę z ziołami .
W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą
Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może  kleić się  do rąk.
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia .

Kurczaka drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę i przyprawić do smaku .
Chwilkę podsmażyć na oliwie.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienki placek
Wycinać duże lub małe koła.

Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło.
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni około  15 minut na złoty kolor.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Pysznie u Ciebie, chetnie wprosiłabym się na taką kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Martusiu :) zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie Asiu. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :) Łatwy i na pewno przepyszny :) Chyba warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na wykorzystanie jedzenia, żeby się nie zmarnowało ! :-) Wyglądają bardzo smakowicie Twoje chlebki :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger