Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś )
Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie chlebków .
Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica
Zapraszam :)Składniki :
250 g mąki
2,5 dag drożdży
150 ml letniej wody
2 łyżeczki płaskie soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich Piątnica
1 łyżka oliwy
Kawałek upieczonego kurczaka
1 cebulka
szczypta czosnku granulowanego , vegeta
Wykonanie :
Do miski wsypać mąkę z ziołami .
W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą
Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może kleić się do rąk.
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia .
Kurczaka drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę i przyprawić do smaku .
Chwilkę podsmażyć na oliwie.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienki placek
Wycinać duże lub małe koła.
Na jednym placuszku ułożyć po łyżce farszu , przykryć drugim i zlepić wkoło.
Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawić na 5 minut do podrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
Smacznego :)
Pysznie u Ciebie, chetnie wprosiłabym się na taką kolację
OdpowiedzUsuńDziękuję Martusiu :) zapraszam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie Asiu. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Łatwy i na pewno przepyszny :) Chyba warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wykorzystanie jedzenia, żeby się nie zmarnowało ! :-) Wyglądają bardzo smakowicie Twoje chlebki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń