https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 12, 2016

Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie.





Witajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że  miałam ser w wiaderku więc postanowiłam coś stworzyć :)
Wyszedł  bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się w ustach. Ja upiekłam go w dużej blaszce i mi wyszedł niski  ale Wam proponuję upiec  np: w kwadratowej tortownicy . Żeby było bardziej ciekawie pokroiłam go w koła a nie tradycyjnie w trójkąty czy w kwadraty. Zapraszam :)




Składniki :

1 kg sera białego w wiaderku ja użyłam President
250 g serka ricotta
1 kopiasta szklanka cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego
1 budyń waniliowy Winiary
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek

2 paczki herbatników 
2 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżka masła
wiórki kokosowe  

Forma najlepiej tortownica kwadratowa 24/24

 Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, następnie dodajemy ser , ser ricotta, budyń, mąkę ziemniaczaną i olejek.Mieszamy mikserem na średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut.
W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony  to znaczy że się upiekł. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy  sernik przy uchylonych drzwiczkach.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub czym wolicie, mogą być płatki migdałów.
A jeśli nie lubicie żadnych dodatków na serniku to może pozostać taki bez niczego :)  Jak już pisałam ja swój sernik upiekłam w dużej blaszce i wyszedł niski ale jeśli upieczecie go w blaszce o wymiarach 24/24 wyjdzie wysoki , jak wolicie . Koła wycięłam obręczą do robienia pierogów . Smacznego :)



 

  

12 komentarzy:

  1. Piękny serniczek i z pewnością pyszny. Asiu jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości :))
    Chętnie bym wpadła do Ciebie na ciacho :))
    Pozdrawiam serdecznie. Narobiłaś mi takiego smaku na sernik, że będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci szczerze że bardziej lubię piec niż gotować , zapraszam kochana wpadaj kiedy chcesz :)

      Usuń
  2. Asiu jakie wspaniałe serniczki, pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dawno nie jadłam sernika, na święta zrobię obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczy deserek i pieknie podany :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger