listopada 23, 2015

Szynka pieczona w rękawie .

Witajcie :) Dzisiaj  na obiad proponuję szynkę pieczoną w rękawie. Do marynaty użyłam Oregano , marynaty do szynki oraz przyprawy do wieprzowiny od firmy Skworcu  ---http://www.skworcu.com.pl/.
Szynka nadaje się jako dodatek do ziemniaków jak i na kanapki . Zapraszam :)




Składniki :

1 kg szynki
2 cebule
3 łyżki Oregano Skworcu 
3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Skworcu 
2 łyżki Marynaty do szynki Skworcu 
2 łyżki suszonego czosnku
1 łyżka rozmarynu
2 łyżki soli  i pieprzu ( można posypać również domowa vegetą , będzie miała lepszy smak )
1,2 szklanki oliwy
1 łyżka czerwonej papryki 

Wykonanie :

Mięso umyć i osuszyć . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. Mięso dobrze natrzeć przyprawami z obydwu stron.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia wlać oliwę , włożyć cebulę. Dobrze zawiązać końcówki worka. Kilka razy przewrócić workiem aby oliwa i cebula się połączyły z mięsem .Włożyć do lodówki na noc.
Worek z mięsem włożyć do naczynia żaroodpornego i do jego połowy wlać wodę. Piec w temperaturze 170 / 180 stopni około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Z wywaru który powstał z pieczenia mięsa można zrobić sos.

Podawać do obiadu lub zimne na kanapki .

Smacznego :) 


   
 

11 komentarzy: