Dawno go nie piekłam a jest takie pyszne :)
Ciasto podałam na talerzyku z porcelany Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/.
Składniki na ciasto miodowe:
320 g mąki
1 szklanka cukru
125 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
Składniki na biszkopt :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
1 l mleka
3 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 kostka masła ( ilość masła w masie można zmniejszyć np. 1/2 kostki jeśli ktoś nie lubi zbyt maślanej )
1 słoiczek powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu
Polewa :
2 tabliczki czekolady
1 łyżka śmietanki 12 %
migdały do dekoracji
Wykonanie ciasta miodowego:
Do miski przesiać mąkę z sodą , dodać miękkie masło, cukier cukier waniliowy i miód.
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki.
Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy i 2 żółtka.
Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem
Warstwy ciasta :
Ciasto miodowe
Powidła
Masa budyniowa
Biszkopt
Powidła
Masa budyniowa
Ciasto miodowe
Polewa
Migdały
Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce .
Smacznego :)
Pięknie wygląda! Mnie by się nie chciało bawić tyle, ale wow, podziwiam!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńDostojny))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pięknie, jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek do kawki ;)
OdpowiedzUsuńJoasiu to zapraszam :)
UsuńNo ja się nie dziwię, że to królewicz bo wygląda zachwycająco i napewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTak jest pyszne :)
UsuńAsiu ciacho wygląda wspaniale. Oj zjadłabym kawałek z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńTo wpadajcie wszystkie :)
UsuńAsiu, jak ja dawno nie jadłam tego ciasta, jak bym mogła wprosiłabym się na kawałek :) Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię kochana :)
UsuńMmm, ulubione ciasto mojej mamy, robię je zawsze na święta ;).
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszne :)
UsuńPyszne ciacho, takie lubię
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje ;) Zmniejszyłabym tylko ilość masła w masie budyniowej, bo w takich proporcjach jest ona dla mnie zbyt maślana :P
OdpowiedzUsuńAniu z reguły to też daję mało masła do mas ale ty razem dałam kostkę i była dobra :)
UsuńAsia pyszne ciasto,częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :) proszę częstuj się :)
UsuńCudowny przepis :) Muszę spróbować tego ciasta, bo wygląda bosko! Uwielbiam takie przekładańce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie znałam tego ciasta wcześniej. Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania bo jest pyszne :)
Usuń