https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 19, 2015

Królewicz.

Witajcie :)  Zapraszam dzisiaj na pyszne dobrze znane Wam ciasto o nazwie Królewicz
 Dawno go nie piekłam a jest takie pyszne :) 
Ciasto podałam na talerzyku z porcelany Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/.




 Składniki na ciasto miodowe:

320 g mąki
1  szklanka cukru
125 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 żółtka 
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy

Składniki na biszkopt :

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa budyniowa :

1 l mleka
3 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki 
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 żółtka
 
1 kostka masła  ( ilość masła w masie można zmniejszyć np. 1/2 kostki jeśli ktoś nie lubi zbyt maślanej )

1 słoiczek powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu

Polewa :
2 tabliczki czekolady 
1 łyżka śmietanki 12 % 
migdały do dekoracji

Wykonanie ciasta miodowego:

Do miski przesiać mąkę z sodą  , dodać miękkie masło, cukier cukier waniliowy   i miód.
Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść.

Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na 2 cienkie placki.
Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
 

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch , następnie stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wodę i mąkę z proszkiem. Delikatnie wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Masa budyniowa:

Połowę mleka zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę, cukier , cukier waniliowy  i 2 żółtka.
Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem
  

Warstwy ciasta :


Ciasto miodowe
Powidła
Masa budyniowa
Biszkopt
Powidła
Masa budyniowa
Ciasto miodowe 
Polewa
Migdały

Ciasto odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce .








Smacznego :) 
   
 
  

24 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! Mnie by się nie chciało bawić tyle, ale wow, podziwiam!


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym kawałeczek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja się nie dziwię, że to królewicz bo wygląda zachwycająco i napewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu ciacho wygląda wspaniale. Oj zjadłabym kawałek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, jak ja dawno nie jadłam tego ciasta, jak bym mogła wprosiłabym się na kawałek :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ulubione ciasto mojej mamy, robię je zawsze na święta ;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje ;) Zmniejszyłabym tylko ilość masła w masie budyniowej, bo w takich proporcjach jest ona dla mnie zbyt maślana :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu z reguły to też daję mało masła do mas ale ty razem dałam kostkę i była dobra :)

      Usuń
  9. Asia pyszne ciasto,częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny przepis :) Muszę spróbować tego ciasta, bo wygląda bosko! Uwielbiam takie przekładańce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znałam tego ciasta wcześniej. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger