wtorek, 15 marca 2016

Kasza bulgur z warzywami.





Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i proste danie z kaszą bulgur i warzywami. Do tego dania użyłam zwykłej kaszy bulgur i bulgur z vermicelli. Jak za pewne wiecie kasza bulgur jest bogata w substancje które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest ogromną skarbnicą kwasu foliowego.Kasza ta charakteryzuje się największą zawartością błonnika wśród innych kasz, posiada również najmniej kalorii. Zapraszam :)



Składniki :

1 szklanka kaszy bulgur Melvit
1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli
1 duża papryka czerwona
7 dużych pieczarek
1 duża czerwona cebula
3 średnie marchewki
sol, pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki oleju

Wykonanie :

Obydwie kasze bulgur ugotować w osolonej wodzie, przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru wody.
Marchewkę, pieczarki obrać i pokroić w półplasterki.Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Z papryki wydrążyć środek, umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć warzywa, przyprawić solą i pieprzem.Chwilę podsmażać na małym ogniu aż warzywa zmiękną ale nie może powstać ciapka.
Ugotowaną kaszę wymieszać z warzywami, dodać posiekany szczypiorek, koperek i pietruszkę, przyprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili.
Smacznego :)
    
 

6 komentarzy:

  1. Pycha ! Lubię kaszę bulgur i chętnie zjadłabym ją z takimi warzywkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie, samo zdrowie z kaszami

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę bulgur:) Śliczny wazonik:)

    OdpowiedzUsuń