Witajcie :)
Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego, puszystego ciasta z gruszkami z syropu. Polecam bo warto je upiec, jest szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :)
Zapraszam :)
Składniki :
6 jajek
200 g cukru
300 g masła
200 g kwaśnej śmietany
440 g mąki typ 550
1 cukier waniliowy
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik litrowy gruszek w syropie
blaszka tradycyjna
Wykonanie :
Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną.Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy, na wierzchu układamy kruszki lekko wciskając je w ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka około 40/45 minut. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Takie ciasta bardzo lubię :) Pysznie Joasiu :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho na weekend :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ciasta. Z gruszkami jest świetne -:)
OdpowiedzUsuńMa niesamowicie piękny, żółty kolor :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto i kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj dodaję jabłka. Muszę zrobić z gruszkami, bo mi smaku narobiłaś Asiu :)
OdpowiedzUsuń