października 06, 2017

Gruszki w waniliowym syropie.


Witajcie :)
Dzisiaj kolejna propozycja przetworów, ostatnio dostałam trochę gruszek i postanowiłam je jakoś wykorzystać.Lubicie gruszki w syropie? do syropu można dodać anyż, cynamon jeśli lubicie smaki korzenne, super sprawdzają się do ciast i deserów. Pyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki:

2 kg gruszek
1,5 l wody
0,5kg cukru
1 cukier waniliowy
sok z jednej cytryny


Wykonanie :


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając.
Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4.
Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy.
Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut.
Słoiki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.  
Smacznego :)   

   

12 komentarzy:

  1. Zjadłabym jaglankę z takimi gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj...na takie cudo miałabym ochotę :) Pysznie Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jako dodatek do ciast na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gruszki w syropie - właściwie to szukałam przepisu na nie, bo chciałam je zrobić po raz pierwszy sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Paulinko, ja np :jeść gruszki na surowo nie mogę a takie z syropu mi nie szkodzą :)

      Usuń
  5. Wow, dzisiaj z dziewczyną to zrobiłem - sama pychotka, polecam :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger