października 06, 2017

Gruszki w waniliowym syropie.


Witajcie :)
Dzisiaj kolejna propozycja przetworów, ostatnio dostałam trochę gruszek i postanowiłam je jakoś wykorzystać.Lubicie gruszki w syropie? do syropu można dodać anyż, cynamon jeśli lubicie smaki korzenne, super sprawdzają się do ciast i deserów. Pyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki:

2 kg gruszek
1,5 l wody
0,5kg cukru
1 cukier waniliowy
sok z jednej cytryny


Wykonanie :


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając.
Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4.
Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy.
Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut.
Słoiki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.  
Smacznego :)   

   

12 komentarzy:

  1. Zjadłabym jaglankę z takimi gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj...na takie cudo miałabym ochotę :) Pysznie Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jako dodatek do ciast na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gruszki w syropie - właściwie to szukałam przepisu na nie, bo chciałam je zrobić po raz pierwszy sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Paulinko, ja np :jeść gruszki na surowo nie mogę a takie z syropu mi nie szkodzą :)

      Usuń
  5. Wow, dzisiaj z dziewczyną to zrobiłem - sama pychotka, polecam :D

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (10) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (175) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (16) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (80) Dania obiadowe (243) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (7) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (24) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (18) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (9) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (29) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger