Witajcie :)
Ostatnio naszła mnie ochota na oponki a że dawno ich nie robiła to postanowiłam je upiec ale troszkę inaczej bo bez sera. Wyszły pyszne.Proste w wykonaniu i szybkie w przygotowaniu, mają jednak jedną wadę bo szybko znikają :) Zapraszam :)
SKŁADNIKI :
około 400 g mąki typ 550 + do podsypania stolnicy
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
6 żółtek
12 łyżek kwaśnej śmietany to tak około 400 g
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
WYKONANIE :
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy : żółtka, śmietanę, cukier,cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto będzie miało lekko klejąca konsystencję nie zrażajcie się tym bo potem będą pulchne, gdy dodacie za dużo mąki po upieczeniu będą twarde.
Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm, wykrawamy dowolne kształty z dziurką w środku. W głębokim garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy partiami oponki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Lekko przestygnięte oponki oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Asia.
Asiu smaki mi narobiłaś
OdpowiedzUsuńZapraszam szybko się robi :)
UsuńNa sam wieczór tak kusić słodkościami? Nieładnie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
Dziękuję Aniu :) będą na jutro do kawki :)
UsuńNo piękne ! a ich kształt zabójczy wręcz -:)
OdpowiedzUsuńco za pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZa mną tez chodzą oponki już jakiś czas, a Ty narobiłaś mi jeszcze większego smaka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Kasiu :)
UsuńNarobilas mi smaka na takie oponeczki ;)
OdpowiedzUsuńboskie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAsiu ale pyszności zrobiłaś, oj dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko to wpadaj na kawkę :)
UsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńMam smaka na te oponki:)chyba wypróbuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuń