września 03, 2016

Biszkopcik toffi z masą serowo- cappuccino i kakaowymi herbatnikami z białą czekoladą.


W związku z cotygodniowym wyjazdem weekendowym postanowiłam upiec coś na szybko do kawy.
Dzisiaj zapraszam na biszkopt o smaku toffi z masą serowo- cappuccino. Ciasto jest pyszne i bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Do wypieku użyłam mąki Młyny Stoisław .
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki na biszkopt :

1 szklanka mąki tortowej Młyny Stoisław 
1 budyń toffi Winiary
1 szklanka cukru
4 jajka
1/4 szklanki oleju
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

8 serków Danone waniliowych ( po 150 g ) 
7 śmietan fixów po 9 g
1 cukier waniliowy
2 łyżki cappuccino orzechowego

3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu

200 g białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki

około 25 kakaowych herbatników  

blaszka 33/26



Wykonanie :

Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy budyń, mąkę z proszkiem i olej, wszystko delikatnie mieszamy.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka( moje ciasto piekło się około 35/40 minut.
Zimny biszkopt przecinamy na pół, spodnią część przekładamy do blaszki i smarujemy powidłami śliwkowymi.
Serki ubijamy na gęsto ze śmietaną fix, na końcu dodajemy cappuccino i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na powidła i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i układamy cherbatnki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do małej miski wlewamy gorąca wodę na nią stawiamy szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą i śmietanką, mieszamy aż się rozpuści. Z papieru do pieczenia formujemy rożek , przelewamy czekoladę i robimy esy floresy po ciastkach. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Asiu pyszne ciasto. Częstuję się kawałeczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do dzisiejszej kawki to ciacho jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, Twoje ciasta są takie apetyczne. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu ciasto musiało smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musiał wyjść pysznie ! Mój mąż zjadłby pewnie połowe blachy :D Toffi uwielbia !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ! Wygląda przepysznie ! To takie ciasto, które wiesz, że będzie świetne na niedzielny poobiedni deser, na przyjście gości i na różne uroczystości :)

    OdpowiedzUsuń