https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 06, 2016

Faworki.


Witajcie :) moje skarby zażyczyły sobie faworki, no i cóż musiałam oczywiście zrobić.Pyszne mięciutkie, w sam raz do kawki. Do faworków użyła mąki tortowej pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/
Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów.
Zapraszam :)


Składniki :

1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki spirytusu
6 żółtek
350 g kwaśnej śmietany ( około 11 łyżek )
około 450 g mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
3 łyżki oleju kokosowego
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia faworków

Wykonanie :

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie podane składniki i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm, następnie radełkiem wycinamy pasy o szerokości 3,5 cm i dł 10 cm, w każdym pasku robimy 2cm nacięcie i jeden bok przekładamy przez dziurkę formując faworka.W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i olej kokosowy, wrzucamy partiami faworki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)


 












 

18 komentarzy:

  1. Faworki przypominają mi tak naprawdę moje początki w kuchni ^^ Uwielbiam i chyba będę musiał zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faworki. Ja nie dodaję proszku, tylko wyrastanie na faworkach wymuszam w sposób sadystyczny. Biję ciasto wałkiem, aż będzie miało bąble :) Taki ze mnie drań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takich na samych żółtkach też nie dodaję proszku i wychodzą cienkie i chrupiące, a te są na śmietanie i są mięciutkie, puszyste , w nich nie zrobią się bąble tak jak w chrupiących :)

      Usuń
  3. Prawdziwy przysmak.....uwielbiam, bardzo wciągają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Muszę zrobić na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, wspaniałe faworki. Częstuję się jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faworki prezentują się smakowicie :) Jak ja dawno ich nie jadłam, ale narobiłaś mi na nie ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja dawno nie robiłam faworków, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A zamiast kwaśnej śmietany mozna dodac inną? Alboi jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam jeszcze z jogurtem ale myślę że powinny być dobre :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger