września 01, 2017

Chaczapuri z szakszuką.






Witajcie :)

Lubię eksperymentować w kuchni, dzisiaj wpadałam na pomysł połączenia Gruzińskiego chaczapuri z Tunezyjską szakszuką.Pyszne pomidory duszone z cebulką na wierzchu z jajkiem zamknięte w drożdżowej łódeczce, po prostu pycha. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :)

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

około 550 g mąki typ 550
1 szklanka ciepłej wody
25 g drożdży
80 g oleju
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru

2 cebule
3 duże mięsiste pomidory
1 łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
4 jajka
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
kawałeczek małej cukini  
4 plasterki sera żółtego


WYKONANIE :

Do miski wlewamy ciepłą wodę i kruszymy drożdże, dodajemy cukier i około 3 łyżek mąki dobrze mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia rozczynu. Następnie dodajemy resztę mąki i olej, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut, ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnice oprószoną mąką i dzielimy na ile chcecie części, ja zrobiłam 4 porcje.Z każdego kawałka formujemy koło średniej wielkości i z dwóch przeciwnych stron rolujemy ciasto tworząc sztywny brzeg, końce zlepiamy i formujemy łódeczkę.
Pomidory myjemy i miksujemy na gęstą pulpę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy obraną cukinię pokrojoną w małe pół plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Oprószamy solą i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pulpę pomidorową i przyprawy, dusimy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miękkie.Ma powstać gesty sos z wyczuwalną cebulą.Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Odstawiamy do przestygnięcia. Do podrośniętych łódeczek nakładamy pasek sera, masę i robimy w niej mały dołek,  wbijamy po jednym jajku. Wierzch oprószamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 30/35 minut na złoty kolor.
Chaczapuri można podać z sosem czosnkowym lub ketchupem, 
co lubicie. 
Życzę smacznego :)
Asia



 








 

4 komentarze: